Seveda ima tudi nekaj tako preprostega, kot je krompirjeva juha, pri chefih, kot je Uroš Fakuč, skrivno sestavino, ki jed povzdigne.
Sestavine
- Krompir 800 g
- Čebula (srednje velika) 1
- Maslo 50 g
- Piščančja jušna osnova SPAR PREMIUM 3 kozarček
- Sol po potrebi
- Sladka smetana 100 g
- Sveže mleti poper
- Tartufata manjši lonček
Priprava
Krompir olupimo in narežemo na majhne kocke ter splaknemo. Čebulo nasekljamo.
V loncu segrejemo maslo in svetlo prepražimo čebulo. Ko se začenja barvati, dodamo kocke krompirja in pražimo skupaj s čebulo na nekoliko močnejšem ognju: naš cilj je, da se krompir v svetli skorjici malo prime na dno posode. Krepko mešamo.
Ko je tudi krompir rahlo prepražen in nastaja skorjica, dolijemo vročo jušno osnovo in vse skupaj deglaziramo; to pomeni, da odtopimo skorjico, ki je pravzaprav koncentrat okusa.
Ko je krompir kuhan, juho spasiramo s paličnim mešalnikom, nato dolijemo smetano in po potrebi še jušno osnovo, če je treba zaradi sorte krompirja, vendar naj bo juha gostljata. Solimo in popramo po potrebi.
Razdelimo v ogrete krožnike, vrh vsake porcije damo žličko tartufate.
Če se odločimo za gostejšo juho, jo napovemo kot kremo in za vsakega jedca dodamo po en poširan jajček, ki ga naredimo tako, da zavremo vodo z malo kisa, zmanjšamo ogenj, naredimo vrtinec in vanj spustimo jajček, ga poberemo s penovko takoj, ko beljak zakrkne, rumenjak bo ostal lepo tekoč.