Pečem kot Leaneen, Limonina pita s kokosom
Pečem kot Leaneen, Limonina pita s kokosom

Limonina pita s kokosom

Nina Kastelic - Leaneen
Avtor: Nina Kastelic - Leaneen
Čas aktivne priprave
80
min
Čas priprave
45
min
Čas peke
15
min
Čas kuhanja
180
min
Čas hlajenja

Sestavine

Sestavine za krhko testo

  • Gladka bela moka 200 g
  • Maslo 100 g
  • Sladkor v prahu 30 g
  • Sol ščepec
  • Mrzla voda 4 žlice

Sestavine za limonimo kremo

  • Jajca M velikost 3
  • Rumenjak 3
  • Sladkor v prahu 200 g
  • Limonin sok 180 ml
  • Maslo 150 g

Sestavine za kokosovo kremo z limeto

  • Mascarpone 3 zvrhane jedilne žlice
  • Sladkor v prahu 3 žlice
  • Vanilijeva pasta 1 žlička
  • Kokos 2 žlici
  • Sok limete 1

Priprava

Priprava krhkega testa

Količina sestavin je za pito premera 25 cm

01

V večjo posodo stresemo moko, sladkor, sol in na koščke narezano mrzlo maslo. Sestavine drobimo med prsti toliko časa, da dobimo mrvice. Dodamo hladno vodo in na hitro oblikujemo gladko testo. Zavijemo ga v prozorno živilsko folijo in za 2–3 ure damo v hladilnik, da se dobro ohladi.

02

Ohlajeno testo razvaljamo v krog, ki naj bo približno 3 cm večji od premera pekača. Nato ga previdno prenesemo v pekač in nežno potlačimo ob robove. Odvečno testo odstranimo in z vilicami prebodemo testo na dnu.

03

Dno pekača s testom prekrijemo s papirjem za peko in nanj stresemo keramične kroglice za slepo peko, ki preprečijo, da bi se testo med peko dvignilo. Namesto keramičnih kroglic lahko uporabimo tudi surov riž.

04

Testo pečemo v pečici ogreti na 180 °C, približno 30–45 minut. Zadnjih 10–15 minut peke odstranimo papir za peko in keramične kroglice, da se testo lepo zapeče.

05

Ko je testo pečeno, ga ohladimo in vzamemo iz pekača.

Postopek priprave limonine kreme

01

Medtem ko se pečeno testo hladi, pripravimo limonino kremo. Cela jajca in rumenjake z metlico zmešamo s sladkorjem v prahu in limoninim sokom.

02

Mešamo, dokler se sestavine ne povežejo med seboj, nato pa dobljeno jajčno maso prelijemo v kozico.

03

Kozico pristavimo na štedilnik in maso na srednji temperaturi kuhamo 10–15 minut. Zraven moramo ves čas mešati z metlico, da se zgosti.

04

Gosto limonino kremo odstavimo s štedilnika in vanjo postopoma umešamo maslo, ki je narezano na kocke. Najprej dodamo tri kocke, jih umešamo, dodamo naslednje tri in jih ponovno umešamo itd.

05

Ko je maslo umešano in krema malce ohlajena, jo prelijemo prek pečenega testa in poravnamo.

06

Za nekaj ur ali čez noč jo damo v hladilnik, da se krema strdi in ohladi.

Postopek priprave kokosove kreme z limeto

01

Mascarpone zmešamo s sladkorjem, vaniljevo pasto, kokosom in sokom sveže iztisnjene limete. Z ročnim električnim mešalnikom mešamo do enotne kreme. Nujno jo moramo tudi poskusiti – po želji jo lahko bolj sladkamo, dodamo več kokosa …

02

Kremo nadevamo v brizgalno vrečko s kovinskim nastavkom in jo nabrizgamo po robu pite. Po želji lahko količino kreme podvojimo in jo nabrizgamo čez celotno površino pite.

03

Nato lahko pito razrežemo in postrežemo.

Jesenska SPARBECEDA
Besedni zaklad

Na telefon naložite SPAR plus mobilno aplikacijo, poiščite igro SPARBECEDA in iz razpoložljivih črk sestavite čim več besed!

Več