25
PT25M min
PT25M min
Čas priprave
10
PT10M min
PT10M min
Čas peke
90
min
min
Čas vzhajanja
Sestavine
Za 16 krofkov
- Mleko 90 g
- Jogurt 20 g
- Sladkor 2 žlici
- Suhi kvas 0.5 vrečka
- Gladka bela moka 250 g
- Pecilni prašek 0.5 žličke
- Limonina lupina 0.5 žličke
- Sol 0.5 žličke
- Vanilijeva pasta 0.5 žličke
- Jajce 1
- Maslo sobne temperature 30 g
- Mrvice 1 paket
Priprava
01
V manjši skledi premešamo mleko, jogurt, sladkor in kvas. Postavimo na stran za 10 minut, da kvas reagira.
02
V večji skledi ali v kuhinjskem robotu premešamo moko, pecilni prašek, limonino lupinico in sol. Dodamo kvasno mešanico, vaniljevo pasto in jajce. Zgnetemo v prožno testo, nato dodamo na kocke narezano maslo sobne temperature in gnetemo tako dolgo, da se maslo popolnoma vmeša ter je testo prožno in gladko.
03
Zgneteno testo damo v skledo, pokrijemo z vlažno krpo in postavimo na toplo mesto za 40–50 minut oziroma za tako dolgo, da testo vidno naraste.
04
Testo za krofke razdelimo na 16 delov in jih oblikujem v kroglice velikosti oreha. Kroglice pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati še 20–30 minut.
05
Krofke cvremo v vročem olju na zmernem ognju približno 4 minute.
06
Ocvrte krofke dobro odcedimo in še tople povaljamo v mletih mrvicah.