Mavrični pustni krofki - Jernej Kitchen
Mavrični pustni krofki - Jernej Kitchen

Mavrični pustni krofki

Jernej Kitchen
Jernej Kitchen
Jernej Kitchen
Jernej Kitchen
Čas aktivne priprave
25
min
Čas priprave
10
min
Čas peke
90
min
Čas vzhajanja

Sestavine

Za 16 krofkov

  • Mleko 90 g
  • Jogurt 20 g
  • Sladkor 2 žlici
  • Suhi kvas 0.5 vrečka
  • Gladka bela moka 250 g
  • Pecilni prašek 0.5 žličke
  • Limonina lupina 0.5 žličke
  • Sol 0.5 žličke
  • Vanilijeva pasta 0.5 žličke
  • Jajce 1
  • Maslo sobne temperature 30 g
  • Mrvice 1 paket

Priprava

01

V manjši skledi premešamo mleko, jogurt, sladkor in kvas. Postavimo na stran za 10 minut, da kvas reagira.

02

V večji skledi ali v kuhinjskem robotu premešamo moko, pecilni prašek, limonino lupinico in sol. Dodamo kvasno mešanico, vaniljevo pasto in jajce. Zgnetemo v prožno testo, nato dodamo na kocke narezano maslo sobne temperature in gnetemo tako dolgo, da se maslo popolnoma vmeša ter je testo prožno in gladko.

03

Zgneteno testo damo v skledo, pokrijemo z vlažno krpo in postavimo na toplo mesto za 40–50 minut oziroma za tako dolgo, da testo vidno naraste.

04

Testo za krofke razdelimo na 16 delov in jih oblikujem v kroglice velikosti oreha. Kroglice pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati še 20–30 minut.

05

Krofke cvremo v vročem olju na zmernem ognju približno 4 minute.

06

Ocvrte krofke dobro odcedimo in še tople povaljamo v mletih mrvicah.