Mavrični pustni krofki

Čas aktivne priprave
25
min
Čas priprave
10
min
Čas peke
90
min
Čas vzhajanja

Sestavine

Za 16 krofkov

  • Mleko 90 g
  • Jogurt 20 g
  • Sladkor 2 žlici
  • Suhi kvas 0.5 vrečka
  • Gladka bela moka 250 g
  • Pecilni prašek 0.5 žličke
  • Limonina lupina 0.5 žličke
  • Sol 0.5 žličke
  • Vanilijeva pasta 0.5 žličke
  • Jajce 1
  • Maslo sobne temperature 30 g
  • Mrvice 1 paket

Priprava

01

V manjši skledi premešamo mleko, jogurt, sladkor in kvas. Postavimo na stran za 10 minut, da kvas reagira.

02

V večji skledi ali v kuhinjskem robotu premešamo moko, pecilni prašek, limonino lupinico in sol. Dodamo kvasno mešanico, vaniljevo pasto in jajce. Zgnetemo v prožno testo, nato dodamo na kocke narezano maslo sobne temperature in gnetemo tako dolgo, da se maslo popolnoma vmeša ter je testo prožno in gladko.

03

Zgneteno testo damo v skledo, pokrijemo z vlažno krpo in postavimo na toplo mesto za 40–50 minut oziroma za tako dolgo, da testo vidno naraste.

04

Testo za krofke razdelimo na 16 delov in jih oblikujem v kroglice velikosti oreha. Kroglice pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati še 20–30 minut.

05

Krofke cvremo v vročem olju na zmernem ognju približno 4 minute.

06

Ocvrte krofke dobro odcedimo in še tople povaljamo v mletih mrvicah.