Mehke brusnične rolice - Nina Kastelic, Leaneen
Mehke brusnične rolice - Nina Kastelic, Leaneen
Mehke brusnične rolice - Nina Kastelic, Leaneen

Mehke brusnične rolice

Čas aktivne priprave
45
min
Čas priprave
90
min
Čas vzhajanja
30
min
Čas peke

Sestavine

Za kvašeno testo:

  • Bela gladka moka 500 g
  • Sladkor v prahu 1 žlica
  • Vanilijev sladkor 20 g
  • Mleko 300 ml
  • Suhi kvas 7 g
  • Rumenjak 2
  • Maslo 100 g
  • Sol 0.5 žličke

Za brusnični nadev:

  • Brusnični džem SPAR Premium 500 g

Za mandarinin preliv:

  • Sveže iztisnjen mandarinin sok 3 žlice
  • Sladkor v prahu 4 žlice

Priprava

Za kvašeno testo:

01

V posodo stresemo moko in na sredini naredimo jamico.

02

V jamico stresemo sladkor v prahu, vaniljev sladkor in prilijemo mlačno mleko.

03

V mleko stresemo suhi kvas, malce pomešamo in pustimo 10 minut, da kvas vzhaja.

04

Nato dodamo še rumenjaka in stopljeno maslo. Po zgornjem delu moke posujemo sol.

05

Testo gnetemo 15 do 20 minut (najlažje je s kuhinjskim robotom), da dobimo mehek in gladek hlebček.

06

Pokritega s čistim servetom vzhajamo približno 45 minut, da se njegova količina podvoji.

07

Vzhajano testo razvaljamo v obliko pravokotnika, na debelino približno 0,5 cm.

08

Po testu premažemo skoraj celoten kozarčke brusničnega džema, ki ga prej z žlico razmešamo.

09

Testo na tesno zavijemo v obliko rolade, ki jo z ostrim nožem narežemo na približno 2 cm široke rolice. Delamo počasi, saj nadev ni tako kompakten kot je recimo orehov, saj je džem bolj tekoč.

10

Rolice polagamo v namaščen pekač tako, da se med seboj malce dotikajo.

11

Pokrite s čistim kuhinjskim servetom ponovno vzhajamo 30 do 45 minut minut.

12

Pečemo jih v pečici ogreti na 180 °C, približno 25-30 minut, da se na vrhu obarvajo zlato-rjavo.

Za mandarinin preliv:

01

Sok iz sveže iztisnjene mandarine pomešamo s sladkorjem v prahu. Količino sladkorja prilagodimo tako, da dobimo dokaj gost, ampak še vedno tekoč preliv.

02

Pripravljen preliv premažemo po sveže pečenih rolicah.

03

Mehke brusnične rolice so najbolje še rahlo toplo, ko so najbolj mehke in puhaste.