Mesni ragu - Boštjan Napotnik

Mesni ragu

Boštjan Napotnik
Boštjan Napotnik
Čas aktivne priprave
90
min
Čas priprave in kuhanja

Sestavine

  • Maslo 30 g
  • Korenje 1
  • Stebelna zelena 1 steblo
  • Čebula 1
  • Mešano mleto meso 250 g
  • Rdeče vino 1 dl
  • Paradižnikov pire (pasata) 2 dl
  • Sol
  • Poper
  • Timijan
  • Lovorjev list

Priprava

01

V široki ponvi razpustimo maslo in na njem nežno pražimo drobno sesekljano čebulo ter drobno narezano korenje in zeleno.

02

Po približno desetih minutah praženja malo povečamo ogenj, dodamo meso in ga med mešanjem pražimo naprej ter pri tem drobimo sprijete kose.

03

Po približno petnajstih minutah prilijemo vino in počakamo nekaj minut, da alkohol povre.

04

Nato v ponev prilijemo še paradižnikov pire, solimo in popramo, dodamo še timijan in lovorov list, dobro premešamo in na nizkem ognju kuhljamo še približno pol ure.

Namig

Ragujev je več vrst, najbolj znan je bolonjski. Ta ima edini uradni recept, ki so ga kompilirali dolgo in nato končno inačico shranili pri mestni gospodarski zbornici kot resen in uraden dokument. Je dokaj podoben temu našemu mesnemu predlogu, le da bi ga dušili okrog tri ure, vino bi bilo belo, dodali bi tudi nekaj mleka.

Pri raguju je ozko grlo stebelna zelena, nimamo je ravno ves čas pri roki. Pametno jo je enkrat kupiti več in zamrzniti. Prav pride pri številnih receptih.

Nimate potrpljenja za dolgotrajno pripravo? V pečico z ragujem, v nekaj urah bo zvesta prijateljica vse uredila namesto vas.