Sestavine
- Jabolka 2
- Maslo 1 žlička
- Cimet 1 žlička
- Kardamom 0.5 žličke
- Rjavi sladkor 1 žlica
- Jabolčna čežana 3 žlice
- Mandljevi lističi pest
- Maslo 1 žlica
- Arborio riž 120 g
- Zeleni čaj 5 vrečk
- Rjavi sladkor 4 žlice
- Mleko 800 ml
Priprava
01
Jabolka olupimo in narežemo na kocke.
02
V ponvi najprej stopimo maslo ter dodamo začimbe da zadišijo. Za tem dodamo tudi sladkor in počakamo da se raztopi. Vmešamo jabolka in jih na majhnem ognju kuhamo 20 - 30 min da se zmehčajo. Ko so jabolka mehka primešamo še čežano in samo pogrejemo.
03
Mandljeve lističe na hitro popečemo na ponvi do rjave barve.
04
V kozico nalijemo mleko ter dodamo vrečke čaja. Mleko mora biti toplo ko ga bomo dodajali k rižu. Vrečke pustimo cca 8 minut v toplem mleku da se lepo infuzira. Dodamo tudi sladkor in zmešamo da se raztopi. Pustimo na najnižjem ognju.
05
Mlečni riž kuhamo v kozici (kot rižoto). Najprej stopimo maslo ter dodamo riž. Riž na hitro popečemo ter zalijemo z mlekom le toliko da se riž pokrije. Konstantno mešamo in pazimo da ima riž dovolj tekočine. Postopek ponavljamo toliko časa dokler riž ne bo kuhan (sproti probavamo). Na koncu ogenj ugasnemo ter dodamo nekaj kock masla in premešamo. Dobiti moramo gostljat in svilnat mlečni riž.
06
Serviramo še toplega, tako da na dno posode damo riž, prelijemo z jabolki in čez posujemo z mandljevimi lističi.