MONT BLANC NA NAČIN SPARA - Chef Gregor Vračko
MONT BLANC NA NAČIN SPARA - Chef Gregor Vračko

Mont Blanc na način SPARA

Chef Vračko
srednje zahtevno
Čas aktivne priprave
60
min
Čas priprave in kuhanja
200
min
Čas peke

Sestavine

Sestavine za testo

  • Listnato testo SPAR Premium 1 paket

Sestavine za kostanjev preliv

  • Kostanj SPAR Natur*pur 500 g
  • vode 100 g
  • Sladkor 80 g
  • Burbonska vanilija SPAR Natur*pur paket

Sestavine za kremo

  • Mascarpone 2 žlici
  • Želatina 2 lista
  • Smetana 200 g
  • Rum 30 ml
  • Sladkor 50 g

Sestavine za meringe

  • Beljak 80 g
  • Sladkor 100 g

Priprava

01

Listnato testo raztegnemo po delovni površini in iz njega izrežemo kroge premera 6 cm. Kroge preložimo na pekač ter jih damo za 15 minut v pečico, segreto na 180 °C. Rahlo obtežene spečemo ter hladimo.

02

Kostanj pristavimo z vodo, sladkorjem in izpraskanim strokom vanilje v lonec ter ga kuhamo do izparete tekočine, občasno premešamo ter po kuhanju kostanj pretlačimo skozi cedilo. Precejen kostanj damo v dresirno vrečko.

03

Rum in sladkor samo segrejemo in v tem sirupu raztopimo napočena dva lističa želatine. Smetano stepemo do polovice, dodamo mascarpone in primešamo rumov sirup z želatino. Maso prelijemo v dresirno vrečko ter vse skupaj ohladimo.

04

Beljak in sladkor stepamo v trdi "sneg", ga nadevamo v dresirno vrečko in na pekač nabrizgamo majhne "panje". Tej zmesi pravimo meringe, saj jih damo sušiti v pečico na 90 °C približno za 2 do 3 ure.

05

Sladico sestavimo sledeče: vzamemo diske iz listnatega testa, nanj položimo meringo, jo oblečemo s kremo ter na koncu vse skupaj prekrijemo s kostanjevim pirejem.

06

Tako sestavljeno sladico posipamo s sladkorjem v prahu ter po želji dekoriramo.

POLEG POSTREŽEMO: Donna Regina, Brut Nature, vintage 2017,  ČARGA WINES, 075L.
 

Minister za zdravje opozarja: prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!