MONT BLANC NA NAČIN SPARA - Chef Gregor Vračko
MONT BLANC NA NAČIN SPARA - Chef Gregor Vračko

Mont Blanc na način SPARA

Chef Vračko
Chef Vračko
srednje zahtevno
Čas aktivne priprave
60
min
Čas priprave in kuhanja
200
min
Čas peke

Sestavine

Sestavine za testo

  • Listnato testo SPAR Premium 1 paket

Sestavine za kostanjev preliv

  • Kostanj SPAR Natur*pur 500 g
  • vode 100 g
  • Sladkor 80 g
  • Burbonska vanilija SPAR Natur*pur paket

Sestavine za kremo

  • Mascarpone 2 žlici
  • Želatina 2 lista
  • Smetana 200 g
  • Rum 30 ml
  • Sladkor 50 g

Sestavine za meringe

  • Beljak 80 g
  • Sladkor 100 g

Priprava

01

Listnato testo raztegnemo po delovni površini in iz njega izrežemo kroge premera 6 cm. Kroge preložimo na pekač ter jih damo za 15 minut v pečico, segreto na 180 °C. Rahlo obtežene spečemo ter hladimo.

02

Kostanj pristavimo z vodo, sladkorjem in izpraskanim strokom vanilje v lonec ter ga kuhamo do izparete tekočine, občasno premešamo ter po kuhanju kostanj pretlačimo skozi cedilo. Precejen kostanj damo v dresirno vrečko.

03

Rum in sladkor samo segrejemo in v tem sirupu raztopimo napočena dva lističa želatine. Smetano stepemo do polovice, dodamo mascarpone in primešamo rumov sirup z želatino. Maso prelijemo v dresirno vrečko ter vse skupaj ohladimo.

04

Beljak in sladkor stepamo v trdi "sneg", ga nadevamo v dresirno vrečko in na pekač nabrizgamo majhne "panje". Tej zmesi pravimo meringe, saj jih damo sušiti v pečico na 90 °C približno za 2 do 3 ure.

05

Sladico sestavimo sledeče: vzamemo diske iz listnatega testa, nanj položimo meringo, jo oblečemo s kremo ter na koncu vse skupaj prekrijemo s kostanjevim pirejem.

06

Tako sestavljeno sladico posipamo s sladkorjem v prahu ter po želji dekoriramo.

POLEG POSTREŽEMO: Donna Regina, Brut Nature, vintage 2017,  ČARGA WINES, 075L.
 

Minister za zdravje opozarja: prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!