20
PT20M min
PT20M min
Čas priprave
80
PT80M min
PT80M min
Čas peke
Sestavine
Zelenjava:
- Krompir 750 g
- Korenje 4
- Rdeča čebula 1
- Česen 1 glava
Začimbe:
- Olivno olje 2 žlici
- Sladka paprika 2 žlički
- Timijan 1 žlička
- Sol 1 žlička
- Rožmarin 1 žlička
- Poper 1 žlička
- Česen v prahu 1 žlička
Dodatki:
- Limona 0.5
- Rožmarin 2 vejici
Masleni preliv:
- Stopljeno maslo 100 g
- Sol 1 žlička
- Poper 1 žlička
Piščanec:
- Cel piščanec 1
- Sol 1 žlica
Priprava
01
Krompir operite, olupite in narežite na krhlje.
02
Korenje olupite in narežite na večje kose.
03
Čebulo razrežite na četrtine, glavo česna pa po širini na polovico.
04
V večji pekač dodajte olivno olje.
05
V pekač dodajte krompir in korenje. Začinite s sladko papriko, timijanom, soljo, rožmarinom, poprom in česnom v prahu. Premešajte.
06
Na krompir položite še četrtine čebule, razpolovljen česen polovico limone in vejice rožmarina.
07
Piščanca pred peko pustite vsaj 30 minut na pultu, da se segreje na sobno temperaturo.
08
Pečico segrejte na 220 stopinj.
09
Piščanca položite na krompirjevo posteljico. V notranjost piščanca dodajte 1 jedilno žlico soli in z roko razporedite po notranjih stenah.
10
Nato pripravite maslen preliv. V manjši posodici zmešajte stopljeno maslo, sol in poper. Piščanca z obeh strani dobro premažite z maslom, tudi s strani in med krili.
11
Pekač postavite v pečico in pecite 25 minut, nato zmanjšajte moč na 180 stopinj in pecite še 20 minut. Nato ga zalijte s sokom, ki se je nabral na dnu pekača. Postavite nazaj v pečico in pecite še 20 minut, na tej točki lahko piščanca obrnete, da se hrustljavo zapeče iz obeh strani. Po 15 minutah lahko preverite stanje piščanca s termometrom - sredica mora imeti 65 stopinj.
12
Po približno 1 uri peke piščanca odstranite iz pečice, pekač s krompirjem in zelenjavo pa vrnite v pečico in pecite na 220 stopinj še 10-15 minut oz. tako dolgo, da je krompir skuhan.
13
Vzemite iz pečice in postrezite.
Cene izdelkov, ki so objavljene v video receptu, so bile aktualne v času priprave videa - v septembru in oktobru 2022.