
PT30M min
PT15M min
Sestavine
Za ribo in zelenjavo
- File orade 1
- Šparglji 4
- Češnjev paradižnik 6
- Korenje (malo) 1
- Timijan 1 vejica
- Limeta 1 rezina
- Sol
- Poper
- Oljčno olje
- Oklepi rakcev
- Kosti orade
- Šalotka 1
- Česen 1 strok
- Korenje 0.5
- Belo vino 50 ml
- Ribja jušna osnova 250 ml
- Rožmarin 1 vejica
- Hladno maslo 1 žlica
Ostalo
- Peki papir
Priprava
Ribja omaka
V ponvi segrejemo oljčno olje in na njem popražimo ribje kosti in oklepe rakcev. Dodamo sesekljano šalotko, česen, korenje in špargljeve olesenele dele, na hitro prepražimo in deglaziramo z belim vinom. Prilijemo ribjo jušno osnovo, dodamo vejico rožmarina in kuhamo vsaj 20 minut, da se okusi razvijejo.
Osnovo precedimo in jo na srednjem ognju zreduciramo do želene gostote. Nato na nizkem ognju postopoma vmešamo hladno maslo, da dobimo svilnato omako.
File in zelenjava
Orado filiramo in odstranimo vse koščice. Če kože ne maramo, file za nekaj sekund položimo s kožo navzdol na zmerno segreto ponev – ko odstopi, jo previdno odstranimo.
Šparglje, korenje in češnjeve paradižnike na hitro popečemo na oljčnem olju.
Peka v škrniclju
Na peki papir razporedimo popečeno zelenjavo. Na vrh položimo file orade, ga rahlo solimo, pokapamo z limetinim sokom in dodamo timijan. Škrnicelj dobro zapremo (s kuhinjsko vrvico ali prepognemo robove). Pečemo približno 15 minut pri 220 °C.
Postrežba
Škrnicelj položimo na krožnik in postrežemo s pripravljeno omako, ki jo šele postreženo prelijemo čez ribo in zelenjavo.