PT20M min
PT45M min
Sestavine
Njoki:
- Olivno olje 2 žlici
- Krušne drobtine 4 žlice
- Krompirjevi njoki SPAR PREMIUM 500 g
Gratiniran vitlof:
- Olivno olje 2 žlici
- Belgijski radič vitlof 4 glavice
- Sladkor 2 žlici
- Voda 1.5 dl
- Česen 2 stroka
- Parmezan Parmigiano Reggiano DOP Spar Premium 100 g
Omaka s česnom in olivnim oljem:
- Olivno olje 6 žlic
- Česen 5 strokov
- Nariban parmezan Parmigiano Reggiano DOP Spar Premium pest
Dodatki:
- Drobnjak
- Parmezan
Priprava
Pečico segrejte na 200 stopinj.
Pripravite njoke. V večjo ponev segrejte dve jedilni žlici olivnega olja. V olje dodajte krušne drobtine in premešajte. Pražite minuto, nato dodajte krompirjeve njoke.
Premešajte in pražite par minut na srednjem ognju, da se drobtine popražijo in njoki popečejo. Po približno petih minutah, ko so njoki in drobtine zlato popečeni, njoke prestavite v posodo in pustite stati.
Pripravite vitlof. Radič operite in dobro osušite. Odrežite dno radiča in ločite lističe. Dve glavici radiča narežite na tanke trakce, dve pa samo ločite na lističe.
V ponev (lahko isto kot za njoke) dodajte dve jedilni žlici olivnega olja in segrejte. Dodajte ves radič in pražite par minut, dokler ne postekleni in se obarva zlato rjavo.
Ko je radič mehek mu dodajte sladkor in premešajte. Dodajte vodo in kuhajte na nizkem ognju še 5-10 minut, dokler se radič ne zmehča in karamelizira.
Večje kose karameliziranega radiča (brez trakcev) prestavite v manjši pekač, dodate dva olupljena stroka česna in bogato posujte z naribanim parmezanom. Narezane trakce vitlofa prestavite v manjšo skodelico in postavite na stran.
Pekač postavite v segreto pečico za 10-15 minut, dokler se parmezan ne zapeče in dobi zlato skorjico.
Pekač vzemite iz pečice in nato pripravite omako. V večji ponvi na nizkem ognju segrejte olivno olje. Dodajte česen, narezan na tanke kolobarje, in pražite par minut, dokler se česen zlato rjavo zapeče. Med praženjem stalno mešajte in nadzirajte česen, da se ne zažge. Ko je česen zlato rjavo zapečen, v ponev dodajte trakce vitlofa in premešajte. Dodajte popečene njoke in premešajte. Kuhajte kakšno minuto, da se vse sestavine povežejo, nato dodajte pest naribanega in premešajte.
Na krožnik dodajte nekaj gratiniranih lističev vitlofa skupaj z zapečenim parmezanom in njoke skupaj z omako. Posujte z drobnjakom in naribanim parmezanim. Postrezite.