Piknik rižota

Chef Fakuč
Chef Fakuč
Čas aktivne priprave
40
min
Čas priprave in kuhanja

Sestavine

Rižota

  • Basmati in divji riž SPAR PREMIUM 250 g
  • Zelena bučka 1 kos
  • Zelena 2 stebli
  • Rdeča paprika 1 kos
  • Rdeča čebula 1 kos
  • Voda
  • Ekstra deviško olivno olje SPAR PREMIUM 3 žlice

Polivka

  • Rižev kis 2 žlici
  • Ekstra deviško olivno olje SPAR PREMIUM 80 ml
  • Mleta kumina 1 žlička
  • Mleti koriander pol žličke
  • Kurkuma pol žličke
  • Mleti klinčki pol žličke
  • Sol
  • Poper

Priprava

01

Zavrite liter in pol vode, jo posolite in v njej kuhajte opran riž. Po približno dvajsetih minutah preverite, če je riž že kuhan - če ni, ga kuhajte še kakšno minuto dlje, nato pa ga odcedite in sperite z mrzlo vodo.

02

V manjši ponvi na majhnem ognju popecite kumino, koriander, kurkumo in nageljnove žbice, le toliko, da začimbe zadišijo. V skodelici zmešajte kis, olje, sol in poper, nato dodajte začimbe, ter še enkrat dobro premešajte.

03

V večji ponvi segrejemo olivno olje in nato na zmernem ognju pražimo na kockice narezano čebulo in zeleno približno dve minuti. Pogosto premešamo. Ko se čebula in zelena zmehčata, v ponev dodamo na kockice narezane bučke in vse skupaj pražimo še nekaj minut. V skledi zmešajte hladen riž, praženo zelenjavo, na kocke narezano surovo papriko ter začimbno polivko. Dobro premešajte in postrezite na sobni temperaturi ali ohlajeno.