Piščančja rolada s pečenim paradižnikom, pirejem gomoljne zelene, omako, popečenim mladim korenjem in hrustljavo piščančjo kožo

PT30M min
PT60M min
Sestavine
Piščančja rolada
- Piščančji zrezki 3
- Piščančje prsi 0.5
- Sušeni paradižniki 50 g
- Beljak 1
- Sladka smetana 30 g
- Sol
- Poper
- Timijan
- Rožmarin
- Bazilika
Pire iz gomoljne zelene
- Gomoljna zelena 1
- Jušna osnova 100 ml
- Sladka smetana 50 ml
- Sol
- Poper
- Maslo 1 žlička
Omaka
- Piščančja osnova 500 ml
- Čebula 1
- Česen 3 stroka
- Por 0.5
- Rdeče korenje 1
- Rumeno korenje 1
- Koleraba 0.5
- Peteršilj vejica
- Rožmarin vejica
- Poper ščepec
- Bel balzamični kis 1 žlica
- Sok limone 0.5
- Maslo 1 žlica
Ostalo
- Češnjev paradižnik 150 g
- Česen 2 stroka
- Oljčno olje 2 žlici
- Korenček mladi 6
- Maslo 1 žlica
- Piščančja koža 1
Priprava
Nadev (farce):
Piščančje prsi narežemo na manjše koščke in jih skupaj s sušenim paradižnikom, timijanom, rožmarinom, baziliko, soljo in poprom zmeljemo v gladko maso. Dodamo beljak in sladko smetano ter dobro premešamo.
Piščančja rolada:
Piščančje zrezke nežno potolčemo, solimo in popramo. Nadev enakomerno razporedimo po pripravljenih piščančjih zrezkih in jih zvijemo v rolade.
Vsako rolado tesno zavijemo v prozorno folijo, da iztisnemo zrak, na koncih folijo zavijemo in zavežemo. Rolade kuhamo pri 70 °C približno 30 minut.
Ko so kuhane, jih odvijemo in na vroči ponvi popečemo do zlato rjave barve.
Pečeni paradižniki:
Češnjeve paradižnike in cele stroke česna damo v pekač. Pokapamo jih z oljčnim oljem, solimo in pečemo 15 minut pri 200 °C.
Omaka
V posodi na srednje močnem ognju popečemo piščančje kosti, čebulo, česen in korenje. Prilijemo piščančjo osnovo, dodamo zelišča, por in kolerabo. Kuhamo, da povre za približno 2/3. Omako precedimo, še malo pokuhamo in dodamo balzamični kis ter limonin sok. Na koncu vmešamo maslo in solimo.
Pire iz gomoljne zelene:
Gomoljno zeleno olupimo in narežemo na majhne kocke. V posodi jo na maslu rahlo popražimo, dodamo jušno osnovo in sladko smetano. Solimo in kuhamo do mehkega. Tekočino odlijemo in zeleno spasiramo v gladek pire.
Korenje in piščančja koža:
Mlad korenček na hitro pokuhamo v osoljeni vodi. Nato ga popečemo na maslu, da po vrhu rahlo karamelizira.
Piščančjo kožo položimo na peki papir, obtežimo z drugim peki papirjem in pečemo v pečici pri 180 °C. Ko je hrustljavo pečena, jo še rahlo posolimo.
Postrežba:
Na krožnik naložimo pire, nanj položimo narezano piščančjo rolado, dodamo pečene paradižnike, mlado korenje ter hrustljavo piščančjo kožo. Vse skupaj prelijemo s toplo omako in ponudimo.