
10
PT10M min
PT10M min
Čas priprave
5
PT5M min
PT5M min
Čas peke
40
PT40M min
PT40M min
Čas kuhanja
Sestavine
- Piščančji zrezki 480 g
- Gladka bela moka 3 žlice
- Česen v prahu 1 žlička
- Poper v prahu 0.5 žličke
- Sol 1 žlička
- Olje 2 žlici
- Maslo 3 žlice
- Šalotka 3
- Rjavi šampinjoni 500 g
- Kakovostno belo vino 150 ml
- Piščančja osnova 500 ml
- Smetana za kuhanje 150 ml
- Jedilni škrob 1.5 žličke
- Peteršilj
Priprava
01
Piščančje zrezke dobro osušimo s papirnato brisačko.
02
Moko zmešamo z žličko česna v prahu, pol žličke popra in žličko soli. Piščančje zrezke dobro povaljamo v mešanici, da so z moko prekriti po vsej površini.
03
V večji ponvi segrejemo dve žlici olja in žlico masla. Ko se maslo raztopi, damo v ponev piščančje zrezke in jih spečemo. Na vsaki strani se morajo peči 4–5 minut. Pečene zrezke preložimo na krožnik in jih pokrijemo.
04
V isto ponev dodamo še dve žlici masla in ko se maslo raztopi, na njem do zlate barve prepražimo sesekljano šalotko. K prepraženi šalotki dodamo očiščene in na tanke rezine narezane šampinjone. Pražimo jih 10–15 minut, da se zmehčajo, postanejo temnejše rjave barve in da vsa tekočina povre.
05
K šampinjonom prilijemo belo vino in vse skupaj dušimo 3–5 minut. Nato prilijemo še piščančjo jušno osnovo in smetano za kuhanje.
06
Omako kuhamo do vretja, nato pa zmanjšamo moč ognja in ob rahlem vretju kuhamo še 5–7 minut. Vmes večkrat premešamo.
07
Jedilni škrob pomešamo s petimi žlicami omake, da se raztopi in dobimo gladko maso. Prilijemo jo k omaki in mešamo, da se zgosti.
08
Omako kuhamo še 5 minut, nato pa jo poskusimo in po svojem okusu dodatno začinimo s soljo, poprom in česnom v prahu.
09
Na koncu dodamo v omako piščančje zrezke in svež peteršilj ter ob zelo rahlem vretju vse skupaj kuhamo še 10 minut. Vmes seveda večkrat premešamo.
Namig!
Piščančji zrezki v omaki s šampinjoni in vinom so odlični tako v kombinaciji s krompirjem kot tudi z rižem in testeninami.
Namig!
Za kuho uporabite kakovostno belo vino, saj vpliva na okus omake. Če vina ne uporabite, bo aroma omake manj izrazita, a še vedno odlična.