60
PT60M min
PT60M min
Čas priprave
60
PT60M min
PT60M min
Čas kuhanja
840
min
min
Čas pečenja
Sestavine
- Jagnječje stegno 2 kg
- Pastinak 1
- Rdeča čebula 4
- Česen 3 glave
- Koleraba 0.5
- Rdeče vino Merlot 4 dl
- Goveja jušna osnova 500 ml
- Paradižnikova mezga 1 žlica
Gratiniran krompir dauphinoise:
- Krompir 500 g
- Smetana 4 dl
- Maslo 50 g
- Svež timijan 1 šopek
Omaka:
- Pasta harissa 3 žličke
- Pistacije 1 pest
- Limona 1
- Peteršilj 1 šopek
- Pomarančna meta 1 šopek
- Dijon gorčica 1 žlička
- Kapre
Pak choi zvitki:
- Pak choi 1
- Drobtine 2 žlici
- Maslo 50 g
Priprava
01
Jagnječje stegno dobro obrišemo. V večji posodi ga dobro popečemo z vseh strani in damo na stran. Zelenjavo narežemo na večje kose in v isti posodi popečemo, dodamo še prerezane glave česna. Zalijemo z rdečim vinom in jušno osnovo. Stegno na več mestih prebodemo s tankim nožem in v zareze vstavimo rožmarin. Dodamo ga v posodo z zelenjavo, pokrijemo in za 13–14 ur postavimo v pečico, ogreto na 80 °C.
02
Krompir olupimo in z mandolino narežemo na 2 mm debele rezine. V posodo damo smetano, maslo, timijan in narezan krompir ter skuhamo, a mora ostati čvrst. Rezine krompirja dobro odcedimo, v slojih naložimo v pekač in obtežimo z manjšo ognjevarno posodo, da se dobro stisnejo. Vse skupaj postavimo v pečico za 40 minut. Ko je pečeno, ohladimo in čez noč postavimo v hladilnik, da se plasti sprimejo.
03
Ko je jagenjček pečen, ga vzamemo iz posode in osnovo precedimo. Polovico česna prihranimo. Iz zelenjave iztisnemo in pristavimo, da omako zreduciramo.
04
Krompir previdno vzamemo iz pekača in ga narežemo na 2 cm debele rezine.
05
Za salso verde v mešalniku zmeljemo harisso, limonin sok, peteršilj, pomarančno meto, limonino lupinico, kapre in pistacije ter pečen česen, ki smo ga stisnili iz olupkov.
06
Liste pak choija blanširamo slabo minuto in nato potopimo v ledeno vodo. Odrežemo vse bele dele stebla, da ostanejo samo listi. Liste položimo enega ob drugega, da se prekrivajo. Drobtine prepražimo na maslu do zlatorjave barve. Na liste kapnemo malo salse verde. Robove zavihamo in liste zvijemo podobno kot sarmo. Na rjavem maslu zvitek na hitro, za kakšno minuto, popečemo.
07
Ko se omaka zreducira, vanjo dodamo 70 g masla in dobro zmešamo, da dobimo sijočo, gosto omako.
08
Rezine krompirja ocvremo na 175 °C do zlatorjave barve.
09
Vse komponente lično postavimo na krožnik in postrežemo.