Sestavine
- Oljčno olje 4 žlice
- Čebula sesekljana 1
- Česen sesekljan 3 stroki
- Riž 200 g
- Belo vino 1 dl
- Paradižnikova mezga 130 g
- Zelenjavna kocka 1
- Voda 500 ml
- Maslo 30 g
- Sveže nastrgan parmezan 30 g
- Sveži sir Burrata 1
- Črni poper 0.5 žlička
- Sveža bazilika listi
Priprava
Postopek:
01
Priprava osnove
V manjši posodi zavrite 500 ml vode in vanjo dodajte zelenjavno kocko. Mešajte, dokler se popolnoma ne raztopi, nato zmanjšajte temperaturo in ohranite toploto.
02
Praženje
V večji ponvi segrejte 4 žlice olja. Dodajte nasekljano čebulo in jo pražite na srednjem ognju 5–7 minut, da postekleni. Nato dodajte česen in pražite še 1 minuto, da zadiši.
03
Dodajanje riža in vina
Dodajte riž in ga pražite 1–2 minuti, da postekleni in se rahlo obloži z oljem. Nato prilijte belo vino in mešajte, dokler tekočina ne izhlapi.
04
Postopno dodajanje juhe
Rižoti postopoma dodajajte vročo zelenjavno osnovo, zajemalko po zajemalko. Po vsakem dodajanju mešajte, dokler tekočina ne izhlapi, nato dodajte naslednjo zajemalko. Ta postopek traja približno 15–20 minut. Ko porabite vso jušno osnovo, primešajte paradižnikovo mezgo in kuhajte še nekaj minut, dokler riž ni kuhan al-dente.
05
Zaključek
Ko je riž kuhan, primešajte maslo, nariban parmezan in poper. Premešajte, da postane kremasta. Po potrebi dosolite.
06
Serviranje
Rižoto razdelite na krožnika. Na vsak krožnik razdelite burrato in okrasite s svežimi listki bazilike.