Porova pita s slanino, Nina Kastelic - Leaneen
Porova pita s slanino, Nina Kastelic - Leaneen

Porova pita s slanino

Nina Kastelic - Leaneen
Avtor: Nina Kastelic - Leaneen
Čas aktivne priprave
45
min
Čas priprave
180
min
Čas hlajenja
30
min
Čas peke

Sestavine

Sestavine za krhko testo

  • Bela gladka moka 200 g
  • Sol 0.33 žličke
  • Maslo 100 g
  • Mrzla voda 5 žlic
  • Rumenjak 1 kos

Sestavine za nadev

  • Slanina 200 g
  • Por 2 kosa
  • Maslo 1 žlica
  • Ricotta 200 g
  • Mascarpone 100 g
  • Jajca 2 kos
  • Česen v prahu
  • Čebula v prahu
  • Poper
  • Sol

Priprava

Postopek priprave krhkega testa

Količina sestavin je primerna za pito premera 24 cm.

01

Moko pomešamo s soljo, dodamo na kocke narezano mrzlo maslo, sestavine pa drobimo med dlanmi, da dobimo mrvice.

02

Dodamo mrzlo vodo in rumenjak ter zgnetemo gladko testo.

03

Zavijemo ga v prozorno živilsko folijo in damo za 3 ure (ali čez noč) v hladilnik.

04

Ohlajeno testo razvaljamo v krogu na rahlo pomokani deski. Krog naj ima par centimetrov večji premera od samega pekača.

05

Razvaljano testo navijemo na valjar, ga prenesemo v pekač za pito in nežno potlačimo ob dno oz. robove pekača. Odvečno testo na robu odrežemo.

06

Prek testa damo papir za peko in nanj stresemo keramične kroglice za slepo peko (ali surov riž), ki preprečijo, da bi se testo med peko napihnilo.

07

Krhko testo pečemo v pečici, ogreti na 180 °C. Po 10 minutah peke odstranimo peki papir in pečemo še 5 minutk.

Postopek priprave nadeva

01

Slanino narežemo na koščke, jo prepražimo in nato poberemo iz ponve ter jo damo na papirnato kuhinjsko brisačko.

02

Por narežemo na tanjše kolobarje. V ponvi raztopimo maslo in na njem do mehkega prepražimo por, ki naj ne porjavi.

03

Ricotto zmešamo z mascarponejem, jajci, prepraženo slanino in porom ter začimbami.

04

Pripravljen nadev razporedimo po pečenem testu.

05

Pito ponovno položimo v pečico, ki naj bo ogreta na 180 °C in jo pečemo še od 25 do 30 minut, da se po vrhu malo zapeče.

06

Porova pita s slanino je pripravljena za postrežbo in je odlična tako topla kot tudi hladna.

Jesenska SPARBECEDA
Besedni zaklad

Na telefon naložite SPAR plus mobilno aplikacijo, poiščite igro SPARBECEDA in iz razpoložljivih črk sestavite čim več besed!

Več