PT45M min
min
min
Sestavine
Sestavine za krhko testo
- Bela gladka moka 200 g
- Sol 0.33 žličke
- Maslo 100 g
- Mrzla voda 5 žlic
- Rumenjak 1 kos
Sestavine za nadev
- Slanina 200 g
- Por 2 kosa
- Maslo 1 žlica
- Ricotta 200 g
- Mascarpone 100 g
- Jajca 2 kos
- Česen v prahu
- Čebula v prahu
- Poper
- Sol
Priprava
Postopek priprave krhkega testa
Količina sestavin je primerna za pito premera 24 cm.
Moko pomešamo s soljo, dodamo na kocke narezano mrzlo maslo, sestavine pa drobimo med dlanmi, da dobimo mrvice.
Dodamo mrzlo vodo in rumenjak ter zgnetemo gladko testo.
Zavijemo ga v prozorno živilsko folijo in damo za 3 ure (ali čez noč) v hladilnik.
Ohlajeno testo razvaljamo v krogu na rahlo pomokani deski. Krog naj ima par centimetrov večji premera od samega pekača.
Razvaljano testo navijemo na valjar, ga prenesemo v pekač za pito in nežno potlačimo ob dno oz. robove pekača. Odvečno testo na robu odrežemo.
Prek testa damo papir za peko in nanj stresemo keramične kroglice za slepo peko (ali surov riž), ki preprečijo, da bi se testo med peko napihnilo.
Krhko testo pečemo v pečici, ogreti na 180 °C. Po 10 minutah peke odstranimo peki papir in pečemo še 5 minutk.
Postopek priprave nadeva
Slanino narežemo na koščke, jo prepražimo in nato poberemo iz ponve ter jo damo na papirnato kuhinjsko brisačko.
Por narežemo na tanjše kolobarje. V ponvi raztopimo maslo in na njem do mehkega prepražimo por, ki naj ne porjavi.
Ricotto zmešamo z mascarponejem, jajci, prepraženo slanino in porom ter začimbami.
Pripravljen nadev razporedimo po pečenem testu.
Pito ponovno položimo v pečico, ki naj bo ogreta na 180 °C in jo pečemo še od 25 do 30 minut, da se po vrhu malo zapeče.
Porova pita s slanino je pripravljena za postrežbo in je odlična tako topla kot tudi hladna.