
PT20M min
PT50M min
Sestavine
Za omako
- Kokošja jušna osnova 1 l
- Gomoljna zelena narezane 50 g
- Šampinjoni (narezani) 50 g
- Šalotka narezane 30 g
- Pršut narezane 10 g
- Belo vino 30 g
- Maslo 50 g
- Sladka smetana 10 g
- Olje za praženje
Za priželjc
- Priželjc kuhan in očiščen 60 g
- Jurčki narezane 40 g
- Korenje narezan na kocke 10 g
- Stebelna zelena narezan na kocke 8 g
- Drobnjak (na drobno nasekljan) 3 g
- Piščančji fars 30 g
- Šalotka 10 g
- Suh timijan ščepec
- Majaron ščepec
- Sol
Za farce
- Piščančji file 60 g
- Sladka smetana 24 g
- Beljak 1
- Sol ščepec
Ostalo
- Prepeličja jajca 2
- Dimljeno olje za dekoracijo
- Vloženi čemaževi vršički
- Cvetje za dekoracijo
Priprava
Priželjc
V ponvi segrejemo olje in rahlo prepražimo šalotko in jurčke, začinimo in pustimo, da se ohladijo.
Narezano zelenjavo blanširamo, in sicer korenček minuto, nato dodamo zeleno in blanširamo še 2 minuti.
Farce oz. nadev pripravimo tako, da v mikserju v enotno maso zmeljemo piščančji file, beljake in sladko smetano. Maso solimo in pretlačimo skozi fino cedilo.
V večji skledi nežno premešamo piščančji farce, pražene jurčke, kuhan in narezan priželjc, blanširano korenje in zeleno, drobno narezan drobnjak in ščep belega popra. Vse sestavine se morajo lepo povezati v maso.
Maso nadevamo v silikonske modele. Pečemo v predhodno ogreti pečici na 180 °C približno 8 minut. Pečeni priželjc naj počivati 2 minuti, nato ga previdno vzamemo iz modela. V ponvi segrejemo maslo in priželjc na hitro popečemo z vseh strani, da se lepo obarva.
Omaka
Na malo olja pražimo šalotko, da postekleni. Dodamo pršut, zeleno in šampinjone ter pražimo še 5 minut. Zalijemo z belim vinom in kuhamo, dokler vino povsem ne izpari. Prilijemo predhodno pogreto kokošjo jušno osnovo in kuhamo približno po ure, da se okusi povežejo.
Omako precedimo skozi fino cedilo in kuhamo naprej, da povre za polovico. Na koncu vmešamo hladno maslo in sladko smetano ter vse skupaj zmešamo s paličnim mešalnikom, da dobimo svilnato teksturo.
Ocvrto prepeličje jajce
Prepeličje jajce previdno odpremo in ocvremo na malo olja, da dobi beljak hrustljav rob.
Postrežba
Na krožnik vlijemo dve veliki žlici omake. Dodamo kapljico dimljenega olja. Na sredino omake položimo priželjc, nanj pa dodamo ocvrto prepeličje jajce. Okrasimo z vloženimi čemaževimi vršički.