Pumpkin spice latte - Jernej Kitchen

Pumpkin spice latte – kava z bučo, začimbami in smetano

Čas aktivne priprave
30
min
Čas priprave
30
min
Čas peke

Sestavine

  • Maslena buča (manjša) 1
  • Sladka smetana 90 ml
  • Sladkor 1 žlica
  • Espresso 80 ml
  • Javorjev sirup 20 g
  • Muškatni orešček , nastrgan 0.5 žličke
  • Cimet v prahu 1 žlička
  • Piment v prahu 0.5 žličke
  • Ingver v prahu 0.25 žličke
  • Mleti klinčki 0.25 žličke
  • Toplo mleko 240 ml
  • Bučna semena 3 kos
  • Cimet v prahu 1 ščepec

Priprava

BUČNI PIRE

01

Pečico segrejemo na 210 °C (ventilator) ali 220 stopinj (navadne nastavitve). Bučo z lupilcem olupimo in prerežemo na pol. Sredico in semena odstranimo in narežemo bučo na kocke velikosti približno 1 cm x 1 cm.

02

Večji pekač obložimo s papirjem za peko, vanj stresemo bučo in postavimo v pečico. Pečemo 30 - 35 minut pri 210 °C (ventilator) ali 220 stopinj (navadne nastavitve), oziroma tako dolgo, da je buča popolnoma mehka, a pazimo, da na vrhu ne postane rjava (da ne prekaramelizira), saj bo sicer dobila grenek okus. Postavimo iz pečice. Postavimo na stran, da se ohladi na sobno temperaturo. S paličnim mešalnikom ali v blenderju bučo spasiramo v gladek pire. Za eno skodelico kave bomo potrebovali 30g bučnega pireja.

KAVA

01

Sladko smetano stepemo s sladkorjem do čvrstih vrhov. V kozarec stisnemo dvojni espresso ali pripravimo kavo v kafetieri. V večji skodelici premešamo bučni pire (30g), javorjev sirup, nastrgan muškatni oreh, cimet, piment, ingver v prahu in klinčke v prahu. Dodamo toplo mleko in s kuhinjsko metlico dobro premešamo. Mleko vlijemo v kozarec s kavo. Po kavi razporedimo 3 žlice sladke smetane, sesekljana bučna semena in ščep cimeta.