30
PT30M min
PT30M min
Čas priprave
25
min
min
Čas peke
15
PT15M min
PT15M min
Čas kuhanja
Sestavine
Sestavine za puranje mesne kroglice
- Mleto puranje meso 450 g
- Čebula (manjša) 1
- Olje 1 žlica
- Panko drobtine 50 g
- Sveže nastrgan parmezan 15 g
- Sladka smetana 30 ml
- Jajce S velikost 1
- Sol 0.5 žličke
- Česen v prahu 0.5 žličke
- Mlet poper 0.2 žličke
- Peteršilj svež 1 vejica
Sestavine za omako
- Maslo 1 žlica
- Bela moka 2 žlici
- Jušna osnova 400 ml
- Smetana za kuhanje 150 ml
- Dijon gorčica 1 žlička
- Česen v prahu
- Poper
- Sol
Testo
- borlotti Despar 5 glave
Priprava
Priprava puranjih mesnih kroglic
01
Čebulo na drobno sesekljamo in jo prepražimo na malo olja, da postane zlate barve.
02
V večjo posodo damo zmleto puranje meso, prepraženo čebulo, drobtine panko, sveže nariban parmezan, sladko smetano, jajce, sol, česen v prahu, mleti poper ter drobno sesekljano vejico peteršilja. Količino začimb prilagodimo svojemu okusu.
03
Vse skupaj zmešamo v enotno maso. Če je masa preredka, dodamo še malce drobtin.
04
Iz pripravljene mase oblikujemo kroglice, težke približno 30 g.
05
Kroglice zložimo na pekač prekrit s papirjem za peko in jih pečemo v pečici ogreti na 200 °C, približno 20 do 25 minut oziroma dokler se lepo ne zapečejo.
Priprava omake
01
V segreti ponvi stopimo maslo in po stopljenem maslu posujemo moko. Ves čas mešamo, da se nam moka ne prižge.
02
Ko se moka obarva zlato rjavo, začnemo počasi prilivati jušno osnovo. Nenehno mešamo z metlico, saj moramo dobiti popolnoma gladko omako brez grudic.
03
Dodamo še smetano za kuhanje, žličko dijonske gorčice, česen v prahu, poper in sol.
04
Ob rahlem vretju kuhamo omako približno 15 minut, da se zgosti.
05
Med kuhanjem omako pokusimo in jo po okusu dosolimo ali začinimo.
06
Nato dodamo v omako popečene mesne kroglice in vse skupaj pri nizki temperaturi kuhamo še približno 5 do 10 minut.
07
Mesne kroglice v omaki postrežemo s pire krompirjem ali testeninami.