
PT15M min
PT60M min
Sestavine
Za glavno jed:
- File račjih prsi 2
- Gomoljna zelena 2
- Česen 1 glava
- Smetana 100 ml
- Mleko 100 ml
- Maslo 50 g
- Sol
- Poper
- Svež rožmarin
Za omako:
- Šalotka 4
- Rdeče vino 100 ml
- Češnjev sok iz kompota 100 ml
- Hladno maslo 30 g
Za slan drobljenec:
- Moka 70 g
- Maslo 50 g
- Šalotka (majhna) 1
- Svež timijan
- Svež rožmarin
- Sol
Za serviranje:
- Češnje iz kompota
- Popečena zelenjava narezana na kocke
Priprava
Pire iz gomoljne zelene:
Gomoljno zeleno narežemo na majhne kocke in rahlo posolimo. Celo glavo česna prerežemo, prelijemo z oljčnim oljem, solimo in zavijemo v aluminijasto folijo.
Zeleno in česen položimo v pekač, dodamo vejico rožmarina ter pečemo v pečici na 180 °C, da se zmehčata.
Pečeno zeleno damo v mešalnik, stisnemo pečen česen, dodamo segreto mleko, smetano in maslo ter zmešamo v gladek pire. Precedimo skozi sito za svilnato teksturo.
Omaka iz vina in češenj:
Šalotke drobno nasekljamo in prepražimo na olju. Dodamo vejico rožmarina in pražimo, da se zlato rjavo obarva. Zalijemo z rdečim vinom in povremo, da alkohol izpari. Dodamo sok iz kompota in omako zgostimo. Odstavimo z ognja in vmešamo hladno maslo za svilnato gosto teksturo.
Slan drobljenec:
V skledo damo moko, maslo, drobno narezano šalotko, nasekljan timijan in rožmarin ter sol. Z rokami zgnetemo v drobtinasto zmes. Pečemo na peki papirju na 180 °C, da dobimo zlato rjav in hrustljav drobljenec.
Okisana šalotka:
Šalotki prerežemo na pol in ju razdelimo na lističe. V loncu zavremo kis s sladkorjem, soljo in nekaj zrni celega popra. Vročo mešanico prelijemo čez šalotko in pustimo marinirati.
Račja prsa:
Kožo na račjih prsih križno zarežemo in meso dobro nasolimo. Položimo jih s kožo navzdol na hladno ponev in pečemo na srednji temperaturi, da postane koža hrustljava. Obrnemo in pečemo še približno 6 minut oz. do središčne temperatur 55 °C (za srednje surovo pečen file). Preden meso narežemo, ga pustimo počivati nekaj minut.
Pečena kockasta zelena:
Ostanke pečene gomoljne zelene narežemo na kocke. Na hitro jih popečemo v ponvi z malo olja, da dobijo skorjico.
Postrežba:
Na krožnik zarišemo krog s pirejem. Okoli pireja razporedimo pečene kocke zelene, razpolovljene češnje iz kompota, okisano šalotko in hrustljav drobljenec. V sredino nalijemo omako, na pa vrh položimo narezane račje prsi.