Račje prsi s češnjami in pirejem iz gomoljne zelene - MasterChef

Račje prsi s češnjami in pirejem iz gomoljne zelene

MasterChef Slovenija
MasterChef Slovenija
Čas aktivne priprave
15
min
Čas priprave
60
min
Čas kuhanja

Sestavine

Za glavno jed:

  • File račjih prsi 2
  • Gomoljna zelena 2
  • Česen 1 glava
  • Smetana 100 ml
  • Mleko 100 ml
  • Maslo 50 g
  • Sol
  • Poper
  • Svež rožmarin

Za omako:

  • Šalotka 4
  • Rdeče vino 100 ml
  • Češnjev sok iz kompota 100 ml
  • Hladno maslo 30 g

Za slan drobljenec:

  • Moka 70 g
  • Maslo 50 g
  • Šalotka (majhna) 1
  • Svež timijan
  • Svež rožmarin
  • Sol

Za serviranje:

  • Češnje iz kompota
  • Popečena zelenjava narezana na kocke

Priprava

Pire iz gomoljne zelene:

01

Gomoljno zeleno narežemo na majhne kocke in rahlo posolimo. Celo glavo česna prerežemo, prelijemo z oljčnim oljem, solimo in zavijemo v aluminijasto folijo. 

02

Zeleno in česen položimo v pekač, dodamo vejico rožmarina ter pečemo v pečici na 180 °C, da se zmehčata.

03

Pečeno zeleno damo v mešalnik, stisnemo pečen česen, dodamo segreto mleko, smetano in maslo ter zmešamo v gladek pire. Precedimo skozi sito za svilnato teksturo.

Omaka iz vina in češenj:

01

Šalotke drobno nasekljamo in prepražimo na olju. Dodamo vejico rožmarina in pražimo, da se zlato rjavo obarva. Zalijemo z rdečim vinom in povremo, da alkohol izpari. Dodamo sok iz kompota in omako zgostimo. Odstavimo z ognja in vmešamo hladno maslo za svilnato gosto teksturo. 

Slan drobljenec:

01

V skledo damo moko, maslo, drobno narezano šalotko, nasekljan timijan in rožmarin ter sol. Z rokami zgnetemo v drobtinasto zmes. Pečemo na peki papirju na 180 °C, da dobimo zlato rjav in hrustljav drobljenec.

Okisana šalotka:

01

Šalotki prerežemo na pol in ju razdelimo na lističe. V loncu zavremo kis s sladkorjem, soljo in nekaj zrni celega popra. Vročo mešanico prelijemo čez šalotko in pustimo marinirati. 

Račja prsa:

01

Kožo na račjih prsih križno zarežemo in meso dobro nasolimo. Položimo jih s kožo navzdol na hladno ponev in pečemo na srednji temperaturi, da postane koža hrustljava. Obrnemo in pečemo še približno 6 minut oz. do središčne temperatur 55 °C (za srednje surovo pečen file). Preden meso narežemo, ga pustimo počivati nekaj minut. 

Pečena kockasta zelena:

01

Ostanke pečene gomoljne zelene narežemo na kocke. Na hitro jih popečemo v ponvi z malo olja, da dobijo skorjico.

Postrežba:

01

Na krožnik zarišemo krog s pirejem. Okoli pireja razporedimo pečene kocke zelene, razpolovljene češnje iz kompota, okisano šalotko in hrustljav drobljenec. V sredino nalijemo omako, na pa vrh položimo narezane račje prsi.

SPAR Digitalni račun
Digitalni račun

Digitalni račun – brez papirja, brez skrbi
V SPAR plus aplikaciji preprosto vklopi prejemanje digitalnih računov in tako boš imel vse račune vedno pri roki in na enem mestu.

Več