PT45M min
min
Sestavine
Za piškotno dno:
- Ovseni piškoti s čokolado 300 g
- Maslo 150 g
- Sladka smetana 5 žlic
Za kremo:
- Vanilijev jogurt 500 g
- Vanilijev sladkor 30 g
- Vanilijeva pasta 2 žlički
- Želatina 6 lističev
- Sladka smetana 250 ml
Za jagodni žele:
- Jagode 500 g
- Sladkor 30 g
- Želatina 5 lističev
Priprava
Za piškotno dno:
Maslene piškote zmeljemo v drobtine in jih zmešamo skupaj s stopljenim maslom in sladko smetano.
Najlažje je, če za peko uporabimo pekač s snemljivim obodom. Na dno damo papir za peko, na notranjo stran oboda pa acetatno folijo.
Piškotno maso potlačimo na dno pekača, ki ga damo nato za 20 minut v hladilnik, da se piškoti malce strdijo.
Za kremo:
Vaniljev jogurt zmešamo z vaniljev sladkorjem in pasto. Kremo poskusimo in jo po želji dodatno sladkamo.
Lističe želatine za 10 minut namočimo v mrzlo vodo. Ko se zmehčajo, iz njih iztisnemo vodo in jih na nizki temperaturi stopimo skupaj z žlico jogurta.
Mlačno želatino vmešamo v vaniljev jogurt.
Na koncu na rahlo z lopatko umešamo še stepeno sladko smetano.
Jogurtovo kremo vlijemo na piškotno dno in jo enakomerno poravnamo.
Pekač damo za približno 3 ure v hladilnik, da se krema strdi.
Za jagodni žele:
Jagode pokuhamo skupaj s sladkorjem in ko se zmehčajo, jih s paličnim mešalnikom stlačimo v pire.
Želatino za 10 minut namočimo v mrzlo vodo, da se zmehča, nato pa jo vmešamo v topel jagodni pire.
Pire ohladimo do mlačnega, nato pa ga prelijemo prek strjene jogurtove kreme.
Najbolje je, da damo rezine z vaniljevim jogurtom in jagodami čez noč v hladilnik, da se dobro ohladijo in strdijo.
Naslednji dan jih razrežemo, dekoriramo in postrežemo.