Riž z okusom morja in vonjem po ostrigah - MasterChef

Riž z okusom morja in vonjem po ostrigah

MasterChef Slovenija
MasterChef Slovenija
Čas aktivne priprave
60
min
Čas priprave
20
min
Čas peke
60
min
Čas kuhanja

Sestavine

  • Škampi 8
  • Kozice gambero rosso 16
  • Brancin (okoli 600 g) 1
  • Ostriga 4
  • Ribja juha 1.5 l
  • Paradižnik daterino 8
  • Riž vialone nano 160 g
  • Maslo 100 g
  • Suho belo vino
  • Oljčno olje 0.5 dl
  • Sol
  • Črni poper
  • Kajenski poper

Za ribjo juho

  • Oklepi škampov in kozic
  • Kosti in glava brancina
  • Korenje 1
  • Zelena 1 steblo
  • Gomoljna zelena 0.5
  • Čebula 1
  • Šalotka 1

Priprava

Ribje sestavine:

01

Brancina filiramo, odstranimo kožo in kosti. Kosti shranimo za juho. Škampe in kozice očistimo (odstranimo lupine in prebavni del). Lupine shranimo za juho. 

02

Dve kozici sploščimo med dvema plastema prozorne folije, zamrznemo in ob koncu priprave izrežemo v obliki diska. 

03

Ostrige odpremo, tekočino zavržemo. Meso zavijemo v prozorno folijo in zamrznemo – potrebovali ga bomo za "aromatično noto" ob koncu priprave. 

04

0,2 dl oljčnega olja zamrznemo v kalupu – to bo "bombonček" za zaključek jedi.

Ribja juha:

01

Vse oklepe, kosti in glave pred uporabo 15–20 minut pečeno v pečici na 200 °C, da razvijejo aromo. 

02

V loncu rahlo prepražimo čebulo, šalotko, korenje, zeleno in gomolj. Dodamo pečene ribje dele, zalijemo s približno 2 l vode in vsaj 1 uro kuhamo na nizkem ognju. 

03

Precedimo in ribjo juho prihranimo za pripravo riža.

Priprava riža:

01

V ponvi nežno popražimo riž brez maščobe. Dodamo narezane kozice, škampe in file brancina. Na hitro prepražimo, prilijemo belo vino in pokuhamo, da alkohol izpari. Začinimo s soljo, poprom in ščepcem kajenskega popra. 

02

Postopno prilivamo vročo ribjo osnovo in riž kuhamo približno 12 minut. Ko je riž kuhan »na zob«, odstavimo z ognja in vmešamo 100 g hladnega masla. Po okusu dodatno začinimo. 

Postrežba:

01

Riž damo na sredino krožnika. Na vrh položimo zamrznjen disk iz kozic. Čez naribamo zamrznjeno ostrigo (kot snežinko okusa). Zaključimo z "bombončkom" – zamrznjenim oljčnim oljem, ki se počasi topi in sprošča aromo. 

SPAR Digitalni račun
Digitalni račun

Digitalni račun – brez papirja, brez skrbi
V SPAR plus aplikaciji preprosto vklopi prejemanje digitalnih računov in tako boš imel vse račune vedno pri roki in na enem mestu.

Več