35
PT35M min
PT35M min
Čas priprave
10
PT10M min
PT10M min
Čas kuhanja
45
PT45M min
PT45M min
Čas peke
Sestavine
Piškotna podlaga:
- Mleti masleni piškoti 250 g
- Maslo 180 g
Krema s kislo smetano:
- Vanilijev puding 2
- Mleko 600 ml
- Vanilijeva pasta 2 žlički
- Sladkor 140 g
- Kisla smetana 600 g
Žele z gozdnimi sadeži:
- Zmrznjeni ali sveži gozdni sadeži 500 g
- Sladkor 2 žlici
- Želatina 5 lističev
Priprava
Ta recept se poigrava z idejo dveh kultnih sladic: torte mileram in trikrat pečenega peciva. Ker sledi tej ideji, je rahlo pečeno tudi dno, ki bi ga bilo sicer možno zgolj dobro ohladiti, saj bi ga strjeno maslo ohranjalo v pravi obliki.
Najprej pripravite podlago
Količina sestavin je za pekač premera 25 x 25 cm.
01
Maslene piškote zmeljite v drobtine in jih zmešajte s staljenim maslom.
Pomembno je, da so piškoti, ki jih boste uporabili, res masleni - kot pravijo Francozi, je z maslom vsaka stvar še malo boljša.
02
Pekač obložite s papirjem za peko in nanj stresite pripravljeno piškotno maso ter jo potlačite/razporedite na dno pekača.
03
Piškotno podlago dajte za pet minut v pečico, ogreto na 150 stopinj Celzija.
Pripravite kremo
01
Od 600 ml mleka odvzemite 100 ml in zmešajte s pudingoma, vaniljevo pasto in sladkorjem. Dobro razmešajte, da razbijete grudice.
02
Preostalo mleko dajte v kozico in na štedilnik. Ko zavre, vanj zamešajte pudingovo maso. Kuhajte približno pet minut, da se zgosti, in pri tem ves čas mešajte z metlico.
03
Puding nato odstavite s štedilnika in v vročega vmešajte kislo smetano. Mešajte, dokler ne dobite enotne kreme brez grudic. Lahko si pomagate z ročnim električnim mešalnikom.
04
Pripravljeno kremo prelijte po piškotni podlagi in jo poravnajte.
05
Vse skupaj pecite v pečici, ogreti na 170 stopinj Celzija, 35−40 minut. Ko so rezine pečene, jih ohladite.
Namig!
Zakaj peči puding, ki se strdi sam od sebe? Zato, ker je zaradi veliko kisle smetane vseeno preveč tekoč, pravi Nina.
Na koncu pripravite le še žele
01
Zmrznjene ali sveže gozdne sadeže dajte v kozico s sladkorjem. Segrevajte jih, da se zmehčajo, nato jih s paličnim mešalnikom zmeljite v pire.
02
Lističe želatine za deset minut namočite v mrzlo vodo, da se zmehčajo. Iz zmehčanih iztisnite vodo in jih dajte v topel sadni pire. Mešajte, da se lističi raztopijo. Ko se pire malce ohladi, ga prelijte čez kremo.
03
Rezine dajte čez noč v hladilnik, da se žele dobro ohladi in strdi, razrežite šele naslednji dan.
Namig!
Rezine režemo, ko so dobro ohlajene, neposredno iz hladilnika. Za rezanje uporabimo daljši oster nož. Po vsakem rezu nož obrišemo.
Ko boste te filigransko rezane kocke vzeli iz škatle na pikniku, bodo gostje prav gotovo navdušeni.