Šmarnogorski ričet

Kuhnapato
Kuhnapato
Čas aktivne priprave
15
min
Čas priprave
180
min
Čas kuhanja

Sestavine

  • Ješprenj 25 dag
  • Fižol 20 dag
  • Prekajena šunka 30 dag
  • Korenje 3
  • Koleraba 0.5
  • Koren peteršilja 1
  • Čebula 1
  • Por 1
  • Zelje 4 listi
  • Sol 1 ščepec
  • Beli poper 1 ščepec
  • Lovorjev list 1
  • Majaron 1 ščepec
  • Timijan 1 ščepec
  • Česen 2 stroka
  • Sladka paprika 1 ščepec
  • Peteršilj 3 vejice
  • Paradižnikova mezga 2 dl

Priprava

01

Fižol čez noč namočimo, odlijemo vodo in ga v slanem kropu skuhamo z lovorjevim listom.

02

Zelenjavo olupimo in nasekljamo.

03

Ješprenj z mesom kuhamo v le toliko vode, da pokrije sestavine. Ko zavre, dodamo vso nasekljano zelenjavo. Začinimo in kuhamo približno 40 minut.

04

Meso vzamemo iz juhe in ga narežemo na koščke ter vrnemo v lonec. Vmešamo fižol z vodo, v kateri se je kuhal, in vse skupaj počasi kuhamo še 15 minut. Na koncu dodamo svež peteršilj, paradižnikovo mezgo in po potrebi še začinimo.

Ali ste vedeli?

Jed, katere ime izvira iz nemškega jezika, je ena od »ponarodelih« in zelo razširjenih jedi pri nas, ki se od regije do regije nekoliko razlikuje. Zaradi svoje energijske vsebnosti je zašla tudi med najbolj priljubljene jedi planincev. Tako se je dodobra usidrala tudi na Šmarni gori, kjer ji prav listi zelja dajejo svojstven pečat.