Sočna svinjska potrebušina - Midva kuhava
Zakaj ne vidite vsebine?

Sočna svinjska potrebušina z omako s ciderjem

Čas aktivne priprave
40
min
Čas priprave
180
min
Čas peke

Sestavine

  • Svinjska potrebuševina s kožo kos
  • Olje
  • Začimbna sol SPAR PREMIUM
  • Sol
  • Čebula (manjša) 2
  • Suh rožmarin 1 žlička
  • Česen v prahu 1 žlička
  • Jabolčni cider 2 dl
  • Moka 2 žlici
  • Voda 3 dl

Priprava

Potrebušina - priprava

01

Da bo njena koža po peki res hrustljava, potrebušino prestavimo na krožnik in jo odkrito čez noč postavimo na spodnjo polico hladilnika.

02

Pred peko jo na straneh brez kože najprej premažemo z žlico olja, nato pa dobro natremo z začimbno soljo.

03

Kožo dobro obrišemo s papirnato brisačko.

04

Po koži razmažemo žličko olja, nato po njej enakomerno posujemo nekaj ščepcev soli.

05

Čebuli odstranimo pecelj in muho in jo narežemo na krhlje.

06

Na pult postavimo dva lista alu folije enega na drugega.

07

Na sredino folije zložimo čebulne krhlje, nanje pa postavimo potrebušino.

08

Folijo z vseh strani zapognemo navzgor, da objame meso, nato jo prepogibamo navzven, da dobimo bazenček s stranico, ki sega do vrha kože. V njem se bo med peko nabirala maščoba.

09

Robove zavijemo, da folija res tesno objema meso.

Potrebušina - peka

01

Paketek z mesom postavimo na pekač, nato ga pečemo 2,5 ure pri 140 °C (način gretja spodaj in zgoraj).

02

Po kaki uri peke se bo meso skrčilo, zato robove paketka ponovno zategnemo in nadaljujemo s peko.

03

Ko je počasne peke konec, pečico nastavimo na 210 °C, ventilatorski način.

04

Potrebušino vzamemo iz alu paketka in jo pečemo še 30 minut, da se njena koža mehurčkasto zapeče.

05

Povsem na koncu na pečici vklopimo žar funkcijo in pozorno spremljamo, da prenehamo s peko, ko je cela površina kože polna mehurčkov - po približno dveh minutah.

Omaka

01

Medtem, ko se potrebušina predaja ventilatorskemu delu peke, se lotimo omake.

02

Čebulo in mesne sokove stresemo iz alu paketka v ponev ter dodamo rožmarin in česen.

03

Prilijemo cider in kuhamo, da povre.

04

Po čebuli potresemo moko in premešamo, nato prilijemo vodo in kuhamo, da se omaka zgosti.

05

Precedimo jo in postrežemo z mesom.

KVIZ

Podarjamo 50 litrov sladoleda! Sodelujte v kvizu, osvežite svoje znanje in zadenite slastne sladoledne nagrade.

Sodelujte