40
PT40M min
PT40M min
Čas priprave
180
min
min
Čas peke
Sestavine
- Svinjska potrebuševina s kožo kos
- Olje
- Začimbna sol SPAR PREMIUM
- Sol
- Čebula (manjša) 2
- Suh rožmarin 1 žlička
- Česen v prahu 1 žlička
- Jabolčni cider 2 dl
- Moka 2 žlici
- Voda 3 dl
Priprava
Potrebušina - priprava
01
Da bo njena koža po peki res hrustljava, potrebušino prestavimo na krožnik in jo odkrito čez noč postavimo na spodnjo polico hladilnika.
02
Pred peko jo na straneh brez kože najprej premažemo z žlico olja, nato pa dobro natremo z začimbno soljo.
03
Kožo dobro obrišemo s papirnato brisačko.
04
Po koži razmažemo žličko olja, nato po njej enakomerno posujemo nekaj ščepcev soli.
05
Čebuli odstranimo pecelj in muho in jo narežemo na krhlje.
06
Na pult postavimo dva lista alu folije enega na drugega.
07
Na sredino folije zložimo čebulne krhlje, nanje pa postavimo potrebušino.
08
Folijo z vseh strani zapognemo navzgor, da objame meso, nato jo prepogibamo navzven, da dobimo bazenček s stranico, ki sega do vrha kože. V njem se bo med peko nabirala maščoba.
09
Robove zavijemo, da folija res tesno objema meso.
Potrebušina - peka
01
Paketek z mesom postavimo na pekač, nato ga pečemo 2,5 ure pri 140 °C (način gretja spodaj in zgoraj).
02
Po kaki uri peke se bo meso skrčilo, zato robove paketka ponovno zategnemo in nadaljujemo s peko.
03
Ko je počasne peke konec, pečico nastavimo na 210 °C, ventilatorski način.
04
Potrebušino vzamemo iz alu paketka in jo pečemo še 30 minut, da se njena koža mehurčkasto zapeče.
05
Povsem na koncu na pečici vklopimo žar funkcijo in pozorno spremljamo, da prenehamo s peko, ko je cela površina kože polna mehurčkov - po približno dveh minutah.
Omaka
01
Medtem, ko se potrebušina predaja ventilatorskemu delu peke, se lotimo omake.
02
Čebulo in mesne sokove stresemo iz alu paketka v ponev ter dodamo rožmarin in česen.
03
Prilijemo cider in kuhamo, da povre.
04
Po čebuli potresemo moko in premešamo, nato prilijemo vodo in kuhamo, da se omaka zgosti.
05
Precedimo jo in postrežemo z mesom.