Svinjski medaljoni v gobovi omaki - Nina Kastelic, Leaneen

Svinjski medaljoni v gobovi omaki

Nina Kastelic - Leaneen
Avtor: Nina Kastelic - Leaneen
Čas aktivne priprave
40
min
Čas priprave in kuhanja

Sestavine

  • Svinjska ribica 400 g
  • Olje 2 žlici
  • Maslo 2 žlički
  • Šalotka 3
  • Rjavi šampinjoni 400 g
  • Česen v prahu 1 žlička
  • Belo vino 150 ml
  • Jušna osnova 300 ml
  • Paprika v prahu 0.5 žličke
  • Smetana za kuhanje 100 ml
  • Mlet poper
  • Sol

Za prilogo

  • Arborio riž 200 g

Priprava

01

Svinjsko ribico splaknemo pod tekočo vodo in jo dobro osušimo s papirnatimi brisačkami. Z ostrim nožem najprej odstranimo srebrno kožico (če je to potrebno), nato pa svinjsko ribico narežemo na približno 2 cm debele medaljone. Medaljone z obeh strani popopramo in posolimo.

02

V večji (litoželezni) ponvi segrejemo olje in na njem popečemo medaljone. Na vsaki strani jih pečemo 2 do 3 minute, da se zlato rjavo zapečejo. Pečene medaljone iz ponve preložimo na krožnik in jih pokrijemo z aluminjevo folijo.

03

V isto ponev, kjer so se pekli medaljoni, damo maslo. Ko se maslo stopi, dodamo na drobno narezano šalotko in jo prepražimo do zlatorjave barve.

04

Ko je šalotka prepražena, dodamo na tanko narezane šampinjone. Solimo jih in pražimo 10 do 15 minut, da se zmehčajo. Med praženjem vmešamo še česen v prahu.

05

Vse skupaj zalijemo s kakovostnim belim vino in s kuhalnico dobro postrgamo po dnu ponve, da se odlepijo karamelizirani koščki, ki so nastali med praženjem. Kuhamo približno 5 minut, da večina alkohola izpari, ostane pa aroma.

06

Prilijemo še jušno osnovo in dodamo sladko papriko v prahu ter dobro premešamo, da se sestavine povežejo med seboj.

07

V ponev vrnemo tudi svinjske medaljone, skupaj z vsemi sokovi, ki so se nabrali na krožniku.

08

Dobro premešamo in vse skupaj na srednji temperaturi kuhamo 20 do 30 minut.

09

Na koncu dodamo še smetano za kuhanje, premešamo in na nizki temperaturi kuhamo 10 minut, da se omaka malce zgosti. Če se ne zgosti dovolj, zmešamo 1 žličko jedilnega škroba s 5 žličkami omake (dobro premešamo, da ni grudic) in nato vse skupaj vmešamo v omako ter kuhamo še 5 minut.

10

Med kuhanjem moramo omako ves čas okušati in jo po svojem okusu, če je to potrebno, dodatno začiniti.

11

Svinjski medaljoni v gobovi omaki so nato pripravljeni za postrežbo skupaj z rižem, njoki, testeninami ali krompirjem.

Za prilogo

01

Riž skuhamo po navodilih na embalaži.