Svinjski medaljoni v omaki z gorgonzolo - Nina Kastelic, Leaneen

Svinjski medaljoni v omaki z gorgonzolo

Nina Kastelic - Leaneen
Avtor: Nina Kastelic - Leaneen
Čas aktivne priprave
10
min
Čas priprave
25
min
Čas kuhanja in pečenja

Sestavine

  • Svinjski file 600 g
  • Olje 2 žlici
  • Maslo 2 žlici
  • Šalotka 3 kos
  • Belo vino 80 ml
  • Gorgonzola 150 g
  • Sladka smetana 250 ml
  • Poper
  • Sol

Priprava

01

Svinjski file na hitro splaknemo pod tekočo vodo in ga osušimo s papirnato brisačko. Odstranimo srebrno kožico in maščobo.

02

File razrežemo na enakomerno debele medaljone (približno 2,5 cm), ki jih z dlanjo nežno malce sploščimo.

 

03

Medaljone z obeh strani solimo in popramo.

04

V večjo ponev z višjim robom dodamo dve žlici olja in žlico masla.

05

Ko se maslo raztopi, dodamo začinjene svinjske medaljone. Če ponev ni dovolj velika za vse medaljone hkrati, jih raje pečemo v dveh delih.

06

Na vsaki strani jih pečemo približno 3 minute, da se zlato rjavo zapečejo.

 

07

Pečene medaljone iz ponve prestavimo na krožnik in jih pokrijemo z aluminijasto folijo.

08

V isto ponev dodamo žlico masla in ko se raztopi, dodamo še na drobno sesekljano šalotko.

 

09

Pražimo jo do zlato-rjave barve, nato pa prilijemo kvalitetno belo vino.

10

Ko vino med mešanjem že skoraj izhlapi, prilijemo smetano in dodamo na kocke narezano gorgonzolo.

11

Vse skupaj na srednji temperaturi, ob rahlem vretju, kuhamo dobrih 5 minut, da se gorgonzola raztopi in omaka zgosti.

12

Medaljone skupaj s tekočino, ki se je nabrala na krožniku, vrnemo v ponev k omaki.

13

Premešamo in kuhamo še 5 do 10 minut, da se okusi povežejo.

14

Med kuhanjem omako nujno poskusimo in jo po okusu še dodatno solimo in popramo.

15

Svinjski medaljoni v omaki z gorgonzolo se odlično podajo h kremnemu pireju in njokom.

Dodaten nasvet

Če želimo redkejšo omako uporabimo sladko smetano, ki se ne zgosti tako kot smetana za kuhanje ali pa prilijemo še malce mleka.