Cimetovi zavitki z bučnim pirejem - Blaž Mihev, Fit Kuhinja
Cimetovi zavitki z bučnim pirejem - Blaž Mihev, Fit Kuhinja

Cimetovi zavitki z bučnim pirejem

Čas aktivne priprave
40
min
Čas priprave
90
min
Čas vzhajanja
55
min
Čas peke

Sestavine

Sestavine za testo:

  • Ovseno mleko 240 ml
  • Vegansko maslo ali margarina 3 žlice
  • Suhi kvas 1 paket
  • Rjavi sladkor 1 žlica
  • Sol 0.25 žličke
  • Cimet 0.25 žličke
  • Moka 435 g

Sestavine za nadev:

  • Vegansko maslo ali margarina 2 žlici
  • Pire iz polovice buče
  • Rjavi sladkor 150 g
  • Cimet 2 žlici
  • Muškatni orešček 1 žlička
  • Ingver 1 žlička

Priprava

01

V ponvici na nizkem ognju segrejemo mleko in v njem raztopimo maslo in sladkor. Mleko naj bo mlačno, vanj posujemo kvas in ga vmešamo. Pustimo stati 5 minut, nato dodamo ostale sestavine in vse skupaj premešamo s kuhalnico. Ko postane masa pretrda za mešanje s kuhalnico, jo iz posode odstranimo na rahlo pomokano površino in gnetemo še kakšno minuto.

02

Stekleno posodo premažemo z oljem in vanjo prenesemo testo, pokrijemo s folijo za živila in pustimo da vzhaja 1 uro do dvojne količine testa.

03

Medtem pripravimo bučni pire. Polovico rumene buče olupimo, narežemo na majhne koščke in v pečici pečemo 25 minut na 220 stopinjah. Nato jih odstranimo iz pečice in pretlačimo s tlačilko ali premešamo v gladek pire, ki ga bomo v tankem sloju premazali preko testa.

04

Testo prevrnemo na rahlo pomokano površino in ga razvaljamo na cca ½ cm debelo. Premažemo s stopljenim veganskim maslom, nato z  bučnim pirejem in na koncu posujemo z mešanico sladkorja, cimeta, muškatnega oreščka in ingverja.

05

Trdno zavijemo v dolgo klobaso, ki jo nato razrežemo na 5 cm velike kose. Zložimo jih v namaščen pekač tako, da postavljeni pokonci. Pustimo vzhajati še približno 30 minut in nato pečemo 30 minut v vnaprej segreti pečici na 180 stopinjah, do zlato rumene barve.

06

Pečene rolice pustimo, da se ohladijo in jih postrežemo z nasekljanimi pekan oreščki.