Sestavine
Smetana:
- Indijski oreščki SPAR VITAL 170 g
- Voda 170 ml
- Limonin sok 2 žlici
- Sol
Gobova juha:
- Gobe * 500 g
- Rastlinska maščoba 1 žlica
- Mlada čebula 3
- Česen 2 stroka
- Krompir 2
- Zelenjavna juha ali osnova 6 dl
- Sol
- Poper
- Dimljena paprika
- Timijan
- Peteršilj
Priprava
Priprava smetane
Indijske oreščke prelijemo z vodo in jih namočimo čez noč.
Naslednje jutro oreščke splaknemo in prestavimo v zmogljiv mešalnik. Dodamo vodo, limonin sok in sol ter zmešamo, da dobimo gladko smetanasto maso.
Pred postržemo postavimo smetano v hladilnik za uro ali dve.
Priprava gobove juhe
*Uporabimo lahko bele in rjave šampinjone, jurčke, šitake in druge gobe, primeren za juho.
Gobe na hitro splaknemo pod vodo, nato jih obrišemo s suho krpo in narežemo na tanke lističe.
Krompir olupimo, narežemo na kocke in skuhamo v slanem kropu. Nato ga pretlačimo do gladke mase ter odstavimo.
Na rastlinski maščobi prepražimo nasekljano čebulo in nasekljan česen, dodamo narezane gobe in premešamo. Ko se gobe zmehčajo in rahlo rjavo obarvajo, dodamo zelenjavno juho, sol, poper, dimljeno papriko in timijan. Zavremo in na srednje močnem ognju kuhamo še približno 15 minut. Na koncu dodamo pire krompir, premešamo in kuhamo še 5 minut. Če je juha pregosta, dodamo še malo vode.
Gobovo juho postrežemo s smetano iz indijskih oreščkov in sesekljanim peteršiljem.