15
PT15M min
PT15M min
Čas priprave
40
PT40M min
PT40M min
Čas kuhanja in pečenja
Kvinojin narastek je lahek, hranljiv in kar je še posebej super, lahko ga jemo tako toplega kot hladnega, kar pomeni, da lahko ostanki večerje postanejo kosilo naslednjega dne.
Sestavine
- Kvinoja ki smo jo dobro oprali pod vročo vodo 1 šalčka
- Olivno olje 3 žlice
- Rastlinska jušna osnova 2 šalčki
- Srednje velika čebula (nasekljana) 1
- Zelena paprika (nasekljana) 0.5
- Česen (na drobno nasekljan) 2 stroka
- Paradižnik (narezan na manjše kocke) 2
- Bučke (razrežemo po dolžini na četrtine in nasekljamo na 0,5 cm velike koščke) 2
- Rdeč fižol 1 konzerva
- Rdeč feferon (razkoščičena in nasekljana, opcijsko) 2
- Koruza ali storž sveže kuhane mlade koruze 1 konzerva
- Kumina 1 žlička
- Origano 1 žlička
- Cajenski poper (opcijsko) 1 žlička
- Sok limete 0.5
- Sol po okusu
- Poper po okusu
- Veganski sir
- Koriander (nasekljan) 2 žlici
Priprava
01
Segrejemo pečico na 180 stopinj.
02
Na srednjem ognju v posodi segrejemo 2 žlici olja, dodamo oprano kvinojo in jo pražimo približno 2 minuti med stalnim mešanjem. Nato dodamo jušno osnovo, dobro premešamo počakamo da zavre, nato znižamo ognej na minimum, pokrijemo in kuhamo pokrito 15 minut (izogibajte se dvigovanju pokrova saj želimo obdržati paro v loncu). Po 15 minutah odstranimo iz ognja in pustimo pokrito stati še 5 minut, nato odkrijemo in razdrobimo kvinojo z vilico.
03
Med tem, ko se kvinoja kuha, v posebni posodi segrejemo žlico olivnega olja na srednjem ognju, dodamo čebulo in papriko in pražimo 5 minut. Nato dodamo bučke in česen in pražimo še dodatnih 8 minut, da se bučke zmehčajo in porjavijo
04
Zrahljano kvinojo prestavimo v večjo posodo dodamo popečene bučke in papriko in vse ostale sestavine razen sira, solimo in popramo po okusu in vse skupaj prestavimo v pekač.
05
Lepo enakomerno razporedimo po pekaču, posujemo z veganskim sirom in pečemo v pečici na 180 stopinjah približno 10 minut. Oziroma dokler, da se sir ne raztopi in rahlo zapeče.
06
Posujemo z nasekljanim koriandrom in postrežemo še vroče, ali pa hranimo v hladilniku do 3 dni in jemo hladno.