Žana Hrastovšek iz Rastline so fine - Pastirjeva pita z lečo
Zakaj ne vidite vsebine?

Pastirjeva pita z lečo

Žana – Rastline so fine
Avtor: Žana – Rastline so fine
Čas aktivne priprave
30
min
Čas priprave
20
min
Čas kuhanja
20
min
Čas peke

Sestavine

Za pire krompir

  • Krompir 500 g
  • Sol 0.5 žličke
  • Oljčno olje (opcijsko) 1 žlica
  • voda, ki ostane od kuhanja 60 ml

Za nadev

  • Čebula (srednje velika) 1
  • Korenje srednje velik 1
  • Česen 2 stroka
  • Rožmarin 0.25 žličke
  • Timijan 0.25 žličke
  • Sojina omaka 1 žlička
  • Paradižnikov koncent 1 zvrhane jedilne žlice
  • Rdeče vino (opcijsko) 50 ml
  • Leča DESPAR 400 g
  • Zamrznjen grah 80 g
  • Sol 0.5 žličke
  • Poper ščepec
  • Voda 60 ml

Priprava

01

Krompir očistimo in narežemo na kocke. Zalijemo z vodo in kuhamo 20 minut oziroma tako dolgo, dokler ni kuhan.

02

Čebulo očistimo in narežemo na majhne kocke. Večjo ponev segrejemo in čebulo prepražimo.

03

Korenje očistimo in fino naribamo, česen sesekljamo ali stisnemo. Korenje in česen dodamo v ponev in prepražimo.

04

Dodamo še rožmarin, timijan, sojino omako in paradižnikov koncentrat. Med občasnim mešanjem pražimo 2 minuti, nato pa zalijemo z vinom in pokuhamo, da izhlapi.

05

Pečico vklopimo in nastavimo na 200 stopinj.

06

V ponev dodamo še oprano lečo, grah, sol in poper ter vodo. Dobro premešamo, pokrijemo in kuhamo še 5 minut, nato nadev stresemo v ognjevarno posodo velikosti približno 20 x 13 cm in ga razporedimo po dnu posode.

07

Krompir odcedimo, ¼ skodelice vode od kuhanja krompirja vrnemo v lonec. Dodamo sol, maščobo in krompir pretlačimo. Pretlačen krompir razporedimo po nadevu.

08

Pečemo pri 200 stopinjah in zgornjem žaru 20 minut ali do zlato rjave barve.

09

Pito vzamemo iz pečice in počakamo, da se malo ohladi.

10

Razdelimo na manjše kose in postrežemo. Zraven odlično paše skleda zelene solate.