20
PT20M min
PT20M min
Čas priprave
30
PT30M min
PT30M min
Čas peke
Sestavine
- Listnato testo S-BUDGET 1 paket
- Rdeča pesa 2
- Manjši sladek krompir 2
- Paradižnik 2
- Chiko blok klasik Grashka 1
- Kokosova krema SPAR NATUR*PUR 200 g
- Sol 1 ščepec
- Spirulina v prahu EKO Janez 1 žlička
- Rastlinski napitek 50 ml
- Olivno olje
- Sezamova semena (po želji)
Priprava
01
Rdečo peso in sladki krompir po potrebi olupimo in očistimo. Če uporabljamo domače izdelke, ni potrebno lupit zelenjave. V vsakem primeru vso zelenjavo dobro umijemo. Fino je, če je premer zelenjave približno enak, da bodo rezine približno enake velikosti.
02
Rdečo peso, sladki krompir in paradižnik narežemo na tanke rezine. Rezine naj bodo res tanke, da se bo zelenjava med peko čim prej zmehčala.
03
Chiko blok klasik nadrobimo v večjo skledo. Dodamo kokosovo kremo in ščep soli. Z ročnim mešalniku dobro stepemo, kot bi stepali smetano, da dobimo kremni namaz.
04
Dve žlici tega Chiko kremnega namaza damo v manjšo skodelico in dodamo Eko Janez spirulino v prahu in rastlinsko mleko. Z metlico fino premešamo, da dobimo polivko.
05
Listnato testo razrolamo po pultu in ga nekoliko obrežemo, da dobimo pravokotnik velikosti cca. 20x30 cm. Preostanek listnatega testa lahko uporabimo za majhne pite, če nam ostane kaj nadeva, ali pa jih premažemo z marmelado in spečemo kot sladke pitke.
06
Obrezano testo prestavimo na velik pekač. Z nožem narahlo zarežemo okvir, a pazimo, da z nožem ne predremo testa do dna. Tako pomagamo testu, da bo lahko med peko dvignilo robove pite, medtem ko bo sredica obtežena z nadevom. Sredino tega okvirja premažemo s kremnim namazom in ga enakomerno razporedimo.
07
Rezine zelenjave izmenično zlagamo po vrhu kremnega namaza, da dobimo pisan vzorec. Zelenjavo in robove premažemo z olivnim oljem. Dodatno lahko robove posujemo s črnim ali belim sezamom ali katerimi drugimi majhnimi semeni.
08
Pisano jesensko slano pito pečemo 30 minut v predogreti pečici na 200°C . Ko je pita pečena, jo vzamemo iz pečice in nekaj minut pustimo, da se rahlo shladi. Po želji jo lahko dodatno posolimo, nato pa jo prelijemo s spirulinino polivko. Še topla je ta pita najboljša, a je tudi hladna okusna.