Špageti z lečino bolonjsko omako - Midva kuhava
Špageti z lečino bolonjsko omako - Midva kuhava
Špageti z lečino bolonjsko omako - Midva kuhava

Špageti z lečino bolonjsko omako

Midva kuhava
Midva kuhava
enostavno
Čas aktivne priprave
60
min
Čas priprave in kuhanja

Klasika v vegi preobleki

Kljub dejstvu, da dobiš v Bologni legendarno omako obvezno postreženo na širokih rezancih, je svetu najbolj znana kombinacija bolonjske omake in špagetov.

Za izziv sva si postavila kontroverzno vprašanje: “ali lahko bolonjsko omako pripraviva brez ključne sestavine - mesa?”.  Pripravila sva omako, ki seveda ni originalni bolognese, je pa vseeno presneto okusna in polna beljakovin, predvsem zahvaljujoč hranilni leči.

Priprava špagetov z lečino bolonjsko omako je enostavna, zaradi omamne arome pa bodo sline tekle v potokih, zato nimaš izgovorov, da si jih ne prišpagetaš tudi ti!


Sestavine

Omaka:

  • Oljčno olje 3 žlice
  • Čebula 1
  • Korenje 2
  • Zelena 2 stebli
  • Česen 3 stroki
  • Sesekljani sušeni paradižniki 2 žlici
  • Lovorjev list 1
  • Timijan 1 žlička
  • Rdeče vino 200 ml
  • Paradižnik v koščkih DESPAR 2 konzervi
  • Leča DESPAR 2 konzervi
  • Zelenjavna kocka SPAR NATUR*PUR 2
  • Poper
  • Sol
  • Sladkor

Špageti:

  • DESPAR, št. 5 600 g

Priprava

Predpriprava:

01

Čebulo na grobo nasekljaj, korenčka in stebli zelene pa nareži na majhne kocke.

02

Česen in sušene paradižnike na fino sesekljaj.

Priprava:

01

V široki posodi segrej tri žlice oljčnega olja in nanj stresi sofritto - mešanico sesekljane čebule in nakockane zelene in korenčka.

02

Sofrito praži na srednji temperaturi približno 10 minut.

03

Dodaj sesekljan česen in sušene paradižnike.

04

V posodo stresi še timijan in vrzi lovorjev list.

05

Sestavine premešaj in praži še 2 minuti.

06

Prilij rdeče vino in med občasnim mešanjem kuhaj toliko časa, da vino povre.

07

Dodaj obe konzervi paradižnikovih koščkov.

08

Konzervi splakni s 300 ml vode, ki jo vliješ v omako.

09

V omako nadrobi še dve zelenjavni jušni kocki, nato vse skupaj premešaj.

10

Omako segrej, da zavre, nato ogenj zmanjšaj, posodo pa delno pokrij.

11

Po 20 minutah kuhe dodaj še odcejeno lečo.

12

Omako kuhaj še 15 minut.

13

Na koncu omako pokusi in jo po potrebi soli in popraj. Če je prekisla, dodaj še ščepec ali dva sladkorja.

Špageti:

01

Špagete skuhaj po navodilih z embalaže - na osebo pride približno 100-120 g suhih špagetov.

02

Postrezi jih z veliko količino omake.