PT30M min
PT25M min
Sestavine
- Žafran 2 ščepca
- Rastlinsko olje 2 žlici
- Rdeča paprika narezano na trakove 0.5
- Rdeča čebula sesekljana 1
- Česen sesekljana 2 stroka
- Paprika v prahu 1 žlička
- Šitake 6
- Stročji fižol zmrznjeneno 100 g
- Grah zmrznjeneno 100 g
- Beli fižol 50 g
- Jušna osnova 250 ml
- Riž arborio Despar 185 g
- Limona narezano na krhlje 1
- Sol
- Poper
- Peteršilj svež
Priprava
V posodico damo žafran, ga prelijemo z 2 dl vroče vode ter namakamo 5 minut.
V ponvi segrejemo rastlinsko maščobo, na hitro prepražimo rdečo papriko in jo odstavimo.
Čebulo in česen nekaj minut pražimo, potresemo z rdečo papriko v prahu, premešamo in na nizkem ognju kuhamo še približno 2 minuti.
Primešamo šitake, stročji fižol in grah, zopet premešamo in pražimo minuto ali dve. Na koncu dodamo še bel fižol ter prilijemo jušno osnovo in žafranovo vodo.
Dodamo sol in poper, premešamo in potresemo z rižem arborio Despar. Počakamo, da zavre (približno 2 minuti), nato ogenj zmanjšamo in ne mešamo več. Na srednjem ognju kuhamo še približno 15 minut, vse dokler ne izgine vsa tekočina. Nato kuhamo še približno 1 minuto, vse dokler se na dnu ponve na naredi tanka skorjica – t.i. soccarat (preverimo z žlico).
Odstavimo z ognja in pokrijemo z alufolijo. Paella naj počiva še približno 5 minut, preden ji dodamo rdečo papriko, narezano limono, jo potresemo s sesekljanim peteršiljem ter postrežemo.