PT30M min
Sestavine
- Česen 2 stroka
- Kokosovo olje 1 žlica
- Kvinoja 100 g
- Jušna osnova (lahko 300 ml vode in bio jušno kocko) 300 ml
- Avokado 0.5
- Koruza v konzervi 400 g
- Rdeč fižol v konzervi 400 g
- Češnjev paradižnik 10
- Koriander (po želji)
- Mleta kumina 1 žlička
- Kajenski poper 0.5 žličke
- Sok limone 1
- Sol
- Poper
Priprava
Pod mrzlo vodo v cedilu speremo kvinojo in odcedimo.
V večji ponvi na srednjem ognju segrejemo kokosovo olje, ki mu dodamo sesekljan česen in počakamo, da zadiši. Dodamo še kumino, kajenski poper in premešamo. Dodamo še jušno osnovo in kvinojo, dobro premešamo in pustimo, da zavre.
Ko jed zavre, zmanjšamo ogenj in na nizki temperaturi kuhamo še 20 minut (toliko, da na površini ponve ni odvečne vode). Nato dodamo limonin sok, koruzo, ponovno premešamo in odkrito kuhamo še 5 minut.
Na koncu vmešamo še rdeči fižol, paradižnik in začinimo z soljo in poprom (po okusu). Jed dobro premešamo, odstranimo z ognja in pokrito pustimo še 5 minut. Preden postrežemo, dodamo še na trakce narezan avokado in po želji na drobno sesekljan koriander.
Skledo s kvinojo lahko postrežete kot toplo jed, ali pa kot hladno solato, ki jo lahko pripravite za par dni vnaprej in nosite sabo za kosilo v službo ali pa na izlet.