Zeliščna frtalja s šparglji - Irispotatolover

Zeliščna frtalja s šparglji

Čas aktivne priprave
20
min
Čas priprave
25
min
Čas peke

Sestavine

  • Čičerika Despar 1 pločevinka
  • Mlada čebula sesekljana 2
  • Šparglji narezani na manjše kose 8
  • Šitake narezane 150 g
  • Čičerikina moka 200 g
  • Voda 200 ml
  • Sol
  • Poper
  • Dimljena paprika
  • Sveža, sesekljana zelišča (melisa, origano, majaron, listi komarčka, peteršilj, itd.)
  • Olivno olje 2 žlici

Priprava

01

Pločevinko čičerike v nalivu Despar čez noč postavimo v hladilnik. Naslednji dan jo precedimo, čičeriko shranimo, čičerikino vodo pa prestavimo v večjo posodo. Dodamo ščepec soli in nekaj kapljic limoninega soka ter začnemo stepati z električnim mešalnikom. To počnemo med 10 in 15 minut, vse dokler ne dobimo snežno bele pene, ki po izgledu in strukturi spominja na sneg (stepen jajčni beljak). Čičeriko shranimo in jo dodamo solati ali pa jo začinimo in spečemo v pečici ter uživamo kot prigrizek.

02

Pečico segrejemo na 180 stopinj C.

03

Na olivnem olju na srednjem ognju na hitro prepražimo mlado čebulo, šitake in šparglje. Vmes dobro solimo, popramo in večkrat premešamo ter nato odstavimo.

04

V srednje veliki posodi zmešamo čičerikino moko in vodo. Ko ni več grudic, dodamo najprej 3 jedilne žlice aquafabe in jo previdno vmešamo v maso, nato pa še šitake, šparglje ter sveža, sesekljana zelišča. Na koncu še malo začinimo s soljo, poprom in dimljeno papriko ter maso prelijemo v dobro namaščen pekač.

05

Pečemo med 20 in 25 minut (odvisno od pečice), vse dokler se frtalja ne obarva rumeno-rjavo. Prelijemo z dvema žlicama olivnega olja, potresemo s zelišči in okrasimo s šparglji, ki jih na hitro popečemo v ponvici. Postrežemo še vroče, skupaj z veliko skledo sezonske solate.