15
PT15M min
PT15M min
Čas priprave
25
PT25M min
PT25M min
Čas kuhanja
Sestavine
- Zelje 1 glava
- Glazura balzamični kis DESPAR PREMIUM 2 žlici
- Bio javorjev sirup SPAR NATUR*PUR 2 žlici
- Česen v prahu 1 žlička
- Oljčno olje 1 žlička
- Sol 0.5 žličke
- Poper 1 ščepec
Za grahov pire:
- Zamrznjen grah 80 g
- Indijski oreščki 1 žlica
- Česen 1 strok
- Limonin sok 1 žlička
- Voda 40 ml
- Sol 0.25 žličke
- Poper po okusu
Priprava
01
Pripravimo dva koluta zelja. Zelju odstranimo zunanje liste in ga razpolovimo. Iz vsake polovice od sredine odmerimo približno 3 centimetre in odrežemo kolut. Preostanek zelja spravimo za kakšno drugo jed. Če nam zelje ob robovih razpada, ga spnemo z zobotrebcem.
02
Pripravimo glazuro. Vse preostale sestavine združimo v skodelici in dobro premešamo. Pripravljeno glazuro s pomočjo čopiča nanesemo na obe strani kolutov zelja. Če nimamo čopiča, si pomagamo s hrbtno stranjo žlice ali s čistimi rokami.
03
Pripravimo zelje. Ponev segrejemo na srednje visoki temperaturi in dodamo zelje. Pokrijemo in kuhamo 10 minut na vsaki strani. Na koncu še enkrat obrnemo in kuhamo 5 minut odkrito, da odvečna voda izpari. Odstavimo in pustimo, da zelje počiva 5 minut ter posrka vso omako.
04
Pripravimo grahov pire. Grah in indijske oreščke stresemo v kozico, zalijemo z vodo in kuhamo. Ko zavre, kuhamo še 10 minut. Nato dobro odcedimo, dodamo vse preostale sestavine ter s paličnim mešalnikom spasiramo do gladkega.
05
Serviramo. Na krožnik dodamo malce balzamične glazure in jo razporedimo v poljubnem vzorcu. Nato dodamo žlico grahovega pireja in ga razporedimo polkrožno. Na vrh položimo kolut zelja. Po želji okrasimo s papriko. Postrežemo s prilogo po izbiri. Dober tek!