PT20M min
PT10M min
PT70M min
Sestavine
- Krompir 1200 g
- Maslo 1.5 žlice
- Gladka bela moka 2 žlici
- Jušna osnova 250 ml
- Smetana za kuhanje 200 ml
- Čebula v prahu 0.5 žličke
- Česen v prahu 1 žlička
- Črni poper 0.2 žličke
- Sol 1 žlička
- Timijan 2 vejici
- Sir grojer 120 g
- Parmezan 20 g
Potrebujemo še:
- Maslo za premaz pekača
Priprava
Krompir olupimo in operemo. S pomočjo rezalnika ga narežemo na približno 3 mm debele rezine.
V kozici raztopimo maslo in dodamo moko. Z metlico mešamo, da se maslo in moka povežeta ter kuhamo eno minuto.
Ko se začnejo delati drobni mehurčki, prilijemo jušno osnovo, nato pa še smetano ter mešamo z metlico, da se vse sestavine povežejo med seboj.
Omako kuhamo približno 5 minut, da se zgosti. Vmes pogosto premešamo.
Ko je zgoščena, dodamo še čebulo in česen v prahu, poper, sol in malce timijana. Količino prilagodimo svojemu okusu, zato omako vmes okušamo.
Pripravljeno omako odstavimo s štedilnika ter počakamo, da se ohladi do mlačnega.
Približno polovico omake prelijemo prek krompirjevih rezin. Dodamo še polovico naribanega grojerja in parmezana. Vse skupaj premešamo, da se omaka in sir oprimeta krompirja.
Krompirjeve rezine razporedimo po pekaču, ki naj bo v velikosti 20 x 30 cm.
Ko je ves krompir v pekaču, ga prelijemo s preostalo omako in potresemo s preostalo polovico naribanega sira. Vse skupaj lahko še malce posolimo.
Pekač pokrijemo z aluminjasto folijo in krompir pečemo 30 minut v pečici ogreti na 200 °C. Po 30 minutah folijo odstranimo s pekača in krompir pečemo še 30 do 40 minut. Zadnjih 5 minut peke lahko vklopimo žar funkcijo, da se vrhnji del krompirja zlato rjavo zapeče.
Zapečen smetanov krompir s sirom lahko postrežemo poleg pečenega mesa ali rib, okusen je tudi skupaj z zrezki v gobovi ali naravni omaki.