
PT10M min
PT25M min
PT25M min
Sestavine
- Sveža špinača 80 g
- Maslo 0.5 žlice
- Srednje velika čebula 1
- Lososov file 300 g
- Kakovostno belo vino 120 ml
- Smetana za kuhanje 180 ml
- Česen v prahu 0.5 žličke
- Poper 2 ščepca
- Sol 0.5 žličke
- Zamrznjeni njoki 450 g
- Sir grojer ali gauda 50 g
Priprava
Svežo špinačo damo za 2 minuti v vrelo vodo, da se zmehča. Nato jo dobro odcedimo, iz nje iztisnemo vodo ter jo malce sesekljamo.
V kozici raztopimo maslo in dodamo na drobno sesekljano čebulo. Pražimo jo do zlato rjave barve.
Z lososovega fileja odstranimo kožo in koščice, ga posolimo in narežemo na manjše kocke.
Lososa damo v kozico in ga pražimo nekaj minut, da se zunanjost malce zapeče, notranjost pa ostane sočna. Pazimo, da ga ne prepečemo, da ne bo suh.
Prilijemo vino in vse skupaj kuhamo približno 5 minut, da alkohol povre.
Nato prilijemo še smetano za kuhanje in dodamo česen v prahu, poper in sol. Količino začimb prilagodimo svojemu okusu, zato moramo omako poskusiti.
Omako kuhamo do vretja, nato pa zmanjšamo temperaturo, dodamo špinačo in jo kuhamo še približno 5 minut, da se zgosti.
Medtem ko se omaka kuha, zavremo soljeno vodo za njoke. Njoke v vreli vodo kuhamo tako dolgo, da priplavajo na vrh, nato pa jih takoj odcedimo.
Odcejene njoke damo v omako in zelo nežno premešamo, da se njoki ne pomečkajo.
Njoke prekrite z omako stresemo v keramičen pekač in po vrhu potresemo s sirom.
Pekač prestavimo v pečico ogreto na 200 °C za približno 20 do 25 minut, da se sir raztopi in obarva zlato rjavo.
Ko so zapečeni njoki z lososom in špinačo pečeni, naj se najprej 5 minut ohlajajo na sobni temperaturi, šele nato jih postrežemo.