PT30M min
min
PT15M min
PT2M min
Sestavine
- Kozice 9 kosov
- Timijan 5 vejice
- Česen 3 stroki
- Olivno olje 3 žlice
- Solni cvet 1 ščepec
- Paprika v prahu 1 žlička
- Žafran 1 ščepec
- Bulgur 220 g
- Zelena bučka 0.5 kos
- Rdeča paprika 1 kos
- Čebula 0.5 kos
- Grški jogurt 3 žlice
Priprava
Kozice stresemo v posodo in jih dobro čistimo s krtačko (odstranimo morebitne ostanke alg). Odstranimo lahko tudi dolge tipalke, lahko pa jih pustimo kot dekoracijo. S kuhinjskimi škarjami ali ostrim nožem pri trupu zarežemo v oklep in ga previdno z rokami odstranimo. Glavo pri tem receptu pustimo.
Očiščene kozice damo na krožnik in jih osušimo s papirnato brisačo. V možnar damo česen, papriko, solni cvet, timijanove lističe in cvetove, žafran ter olivno olje. Vse sestavine dobro premešamo, da dobimo homogeno omako.
Pripravljeno omako prelijemo po kozicah, posodo pokrijemo in damo v hladilnik za 1 uro. Pripravimo žar. Bulgur stresemo v posodo in ga skupaj z 1 žlico olivnega olja nekaj minut pražimo, nato pa ga zalijemo s toliko vode, da ga pokrijemo. Kuhamo ga nekaj minut oz. dokler ne popije vse vode, nato posodo odstavimo.
Zelenjavo operemo in jo narežemo na manjše kose. Pokapljamo jo z nekaj kapljicami olivnega olja in premešamo. Pripravljeno zelenjavo stresemo na žar in jo popečemo. Popečeno zelenjavo dodamo bulgurju in dobro premešamo.
Marinirane kozice vzamemo iz hladilnika in jih spečemo na žaru. Kozice so zelo hitro spečene, zato moramo biti pozorni in hitri, sicer bo meso postalo trdo. Pri običajni velikosti zadostujeta že 2 minuti. Pečene tigraste kozice takoj postrežemo z bulgurjem in zelenjavo, 1 žlico grškega jogurta ter timijanovimi cvetovi.