PT40M min
Sestavine
Za zelenjavno juho s piščancem
- Olivno olje 1 žlica
- Piščančji file 250 g
- Korenje (večje) 4
- Cvetača 300 g
- Zelenjavna jušna osnova 1.5 l
- Začimbe
- Sol
Za gresove knedlčke
- Jajce M velikost 1
- Pšenični zdrob 8 žlic
- Olje 1 žlica
Priprava
Za zelenjavno juho s piščancem
V večjem loncu segrejemo olje in na njem do zlate barve prepražimo na drobno sesekljano čebulo.
Dodamo na manjše kocke narezano piščančje meso in ga pražimo, dokler ni pečeno.
Nato dodamo še na kolobarje narezano korenje in na manjše cvetke natrgano cvetačo.
Zelenjavo pražimo približno 10 minut. Med praženjem dodamo nekaj žlic zelenjavne jušne osnove.
Vse skupaj zalijemo s preostalo jušno osnovo in kuhamo do vretja.
Med kuhanjem moramo juho nujno poskusiti in jo po svojem okusu dodatno soliti in začiniti.
Ko juha zavre, zmanjšamo temperaturo in poskusimo zelenjavo. Če je še zelo čvrsta, jo kuhamo še 5 do 10 minut in šele nato začnemo z oblikovanjem žličnikov oziroma knedlčkov.
Oblikujemo jih s pomočjo dveh žličk, ki ju za lažje oblikovanje malce namočimo v juho. Naenkrat zajamemo za največ 1/3 žličke mase, saj knedlčki med kuhanjem zelo narastejo.
Gresovi knedlčki se kuhajo 15 do 20 minut. V tem času se bo do konca zmehčala tudi zelenjava.
Zelenjavna juha s piščancem in gresovimi knedlčki je nato pripravljena za postrežbo. Dober tek!
Za gresove knedlčke
Jajce zmešamo skupaj z gresom in oljem, da dobimo enotno maso.
Masa ne sme biti preveč kompaktna, ampak mehka in rahla, še malce tekoča. Če bo masa preveč kompaktna, bodo kuhani knedlčki trdi in zbiti.
Ko je masa pripravljena, jo damo za približno 10 minut v hladilnik.
• Namesto zelenjavne jušne osnove lahko prilijemo tudi vodo, ampak moramo potem dodati večjo količino začimb ali začimbno mešanico jušne zelenjave.
• Dodamo lahko tudi drugo zelenjavo, recimo brokoli, por ipd.