Zeljna juha - Nika Krmec

Zeljna juha

Čas aktivne priprave
20
min
Čas priprave
35
min
Čas kuhanja

Sestavine

  • Olivno olje 1 žlica
  • Čebula 1
  • Česen 5 strokov
  • Mleto meso 500 g
  • Zelje 900 g
  • Dolgozrnat riž 100 g
  • Paradižnikova mezga 500 g
  • Jušna osnova 900 ml
  • Voda 250 ml
  • Sol 2 žlički
  • Timijan 1 žlička
  • Origano 1 žlička
  • Sušeni čilijevi kosmiči 0.5 žličke
  • Cimet 0.5 žličke
  • Rjavi sladkor (neobvezno) 1 žlička
  • Sojina omaka 20 žlički
  • Kisla smetana 1 žlica

Priprava

01

V veliki posodi segrejte 1 žlico olivnega olja na srednji temperaturi. Dodajte narezano čebulo in jo na pol popražite.

02

V ponev dodajte 500 g mletega mesa. Pražite ga, dokler ne postane rjavo in dobro prekuhano, občasno ga mešajte, da se enakomerno zapeče. Dodajte sesekljan česen in pražite še dodatno 1 minuto, da zadiši.

03

Sedaj primešajte 900 g nasekljanega zelja in 100 g dolgozrnatega riža. Dobro premešajte, da se vse sestavine povežejo in prilijte 500 g paradižnikove mezge, 900 ml jušne osnove in 250 ml vode.

04

Dodajte 2 žlički soli, 1 žličko timijana, 1 žličko origana, 1 žličko čilijevih kosmičev, 1/2 žličke cimeta, 1 žlico rjavega sladkorja (če ga želite uporabiti) in 2 žlički sojine omake. Vse dobro premešajte.

05

Posodo pokrijte in zavrite. Ko začne vreti, zmanjšajte temperaturo ter kuhajte na nizki temperaturi približno 20-25 minut, dokler riž in zelje ne postaneta mehka. Občasno premešajte, da se jed ne prismodi. Ko je jed pripravljena, jo servirajte toplo, po želji pa ji dodajte žlico kisle smetane. Dober tek!

NAGRADNA IGRA

Dogodivščinam Oskarja in Boba lahko prisluhneš tudi v ekskluzivnih zvočnih zgodbah! S sodelovanjem v nagradni igri pa z malo sreče celo družino pelješ na izlet na Dunaj.

Več