Nezdrava navada: pojemo veliko preveč soli
Sol v prehrani
S spremembo navad in pozornejšo izbiro pripravljenih živil lahko zmanjšamo tveganja zaradi povišanega krvnega tlaka.
Sol je tipičen primer, kako preveč nečesa dobrega človeku lahko škoduje. Ko govorimo o soli, smo prvi hip v zadregi. Da brez nje ne gre, nas najprej opozori omleden okus hrane, ki jo uživamo, sčasoma pa bi ob odsotnosti tega minerala, ki skrbi za uravnavanje tekočine v telesu in aktivira številne procese presnove, izgubili občutek žeje, telo bi se izsušilo in bi zboleli. Ampak – danes so dokazane koristi soli potonile v poplavi utemeljenih svaril pred vsesplošno »presoljenostjo«, ki povečuje tveganja za nastanek kroničnih nenalezljivih bolezni in je resna grožnja za zdravje ljudi.
Med minerali, ki so nujni za delovanje človeškega organizma, je tudi natrij, ki ga ljudje vnašamo v telo predvsem v obliki natrijevega klorida oziroma kuhinjske soli, iz telesa pa se izloča z urinom in blatom ter skozi kožo s potenjem. Pri tem je bistven poudarek na zmernosti, zato se sodobna družba (drugače kot v časih, ko je bila sol težko dostopna in draga) sooča z dejstvom, da ljudje s hrano zaužijejo preveč soli. To je globalni problem, Slovenija pa je glede na EU nadpovprečna porabnica soli. Raziskave kažejo, da odrasli prebivalci Slovenije v povprečju močno presegamo še dopustno dnevno količino soli.
In kakšna je dopustna meja?
Svetovna zdravstvena organizacija in Organizacija ZN za hrano in kmetijstvo sta na podlagi številnih raziskav izoblikovali priporočila, ki veljajo tudi pri nas: odrasli naj bi zaužili največ 5 gramov ali eno čajno žličko soli na dan, za mladostnike je ta meja 1,4 grama, otroci pa potrebujejo še manj soli, sorazmerno s telesno težo, v starosti od enega do štirih let le 0,8 grama soli na dan. Potrebe po soli se povečajo pri večjih telesnih naporih (šport, težka fizična dela), pri nekaterih bolezenskih stanjih (bruhanje, driska, povišana telesna temperatura) in pri zelo močnem potenju (povišana temperatura zraka).
Cilj zmanjšanja vnosa natrija je znižati krvni tlak in s tem tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja, kap in koronarne srčne bolezni. Uspešna uveljavitev teh priporočil naj bi imela pomemben vpliv na javno zdravje z zmanjšanjem obolevnosti in smrtnosti, izboljšanjem kakovosti življenja, s tem pa tudi na občutno znižanje stroškov oskrbe in zdravljenja.
Škodljivo za vsakogar
In katere kategorije prebivalstva so zaradi pretiravanja s soljo najbolj ogrožene? Urška Blaznik, zdravstvena raziskovalka na NIJZ: »Čeprav je natrij koristen mineral in ga potrebujemo za svoje življenje, pa je čezmerno uživanje soli in s tem natrija prav gotovo škodljivo za vse kategorije, od otrok do odraslih in starejših. Na vnos soli in s tem natrija so še posebej občutljivi posamezniki, ki že imajo katero od kroničnih srčno- žilnih bolezni in povišan krvni tlak. Za splošno populacijo veljajo priporočila zdravega prehranjevanja, ki vključujejo pogosto uživanje zelenjave, in s tem kalija, ter omejevanje pri uživanju bolj slanih jedi.«
Do čezmernega vnosa soli pa ne pride samo s soljenjem ali dosoljevanjem živil, ki jih sami pripravljamo, ampak je pogosto preveč soli tudi v pripravljenih in predpripravljenih izdelkih, zlasti v kruhu in krušnih izdelkih, mesninah, vloženi zelenjavi, sirih, ter v hrani v gostinskih obratih. Vse to je možno, ker prebivalstvo ni dovolj ozaveščeno o pomenu pravilne uporabe soli za naše zdravje. Redkokdo ve, da na primer pica lahko vsebuje tudi petkratno količino priporočenega dnevnega vnosa soli. Že samo s kosom pice, s petimi rezinami salame ali z dvema kosoma kruha človek dobi za ves dan dovolj soli.
Za zmanjšanje vnosa soli je najprej odgovoren posameznik, korak naprej pa bi morala storiti tudi industrija, opozarja sogovornica: »Zmanjšati bi morala vsebnost soli v nekaterih živilih, na primer v kruhu in krušnih ter pekovskih izdelkih, nekaterih mesnih izdelkih, sirih, omakah, vloženi zelenjavi. Podobno, kot so se ponudniki prehrane prilagodili posebnim dietam svojih gostov, bi se lahko prilagodili tudi glede vsebnosti soli v obrokih, ki jih ponujajo.«
Pravzaprav na NIJZ in ministrstvu za zdravje stavijo na široko koalicijo z istim ciljem, na živilskopredelovalno industrijo, gostinstvo in druge ponudnike hrane, zdravstvene delavce, širšo javnost, medije in stroko. Podpirajo zaveze in premike k bolj zdravim izbiram v živilskopredelovalni industriji, želijo si boljšega
sodelovanja s ponudniki prehrane, tesno sodelujejo pri razvoju stroke ter prispevajo k ozaveščanju javnosti o bolj zdravih izbirah in zdravem načinu prehranjevanja.