
Velika noč z veganskimi prazničnimi dobrotami
Velika noč in praznične dobrote – eno brez drugega si je težko predstavljati, kajne? Še dobro, da je tudi z veganskim pristopom lahko pričarati tradicionalne jedi tega veselega časa. Z malce iznajdljivosti, veganskimi izdelki in pravimi idejami gre še lažje, zato preverite naše okusne namige.
Veganska potica
Če prisegate na tradicionalno slovensko potico, boste najverjetneje za nadev izbrali mlete orehe – vanje pa lahko za namaz umešate kar vegansko smetano. Pri pripravi testa mleko zamenjajte z rastlinskim napitkom, za maščobo pa izberite kokosovo olje. Rumeno barvo rumenjaka lahko poustvarite z dodatkom kurkume.
Med našimi veganskimi recepti pa najdete tudi potico z makom in marmelado
Veganski hrenov namaz
Hrenov namaz lahko seveda pripravite z vegansko smetano, morda pa vam bo še bolj všeč, če ga boste pripravili z jabolki. Tako kot naribate hren, naribajte tudi jabolka in vse skupaj zmešajte z jabolčnim kisom. Poleg ščepca soli in mletega popra, lahko dodate še ščep sladkorja in kanček rastlinskega olja.
Praznična šunka po vegansko
Na velikonočnem narezku boste gotovo želeli poustvariti tudi tradicionalno mesnino, kar je seveda zelo preprosto. Tofu in tempeh, še posebej dimljeni, narežete na tanke rezine, marinirate v omaki iz soje, javorjevega sirupa in začimb ter hrustljavo zapečete. Na takšen način lahko pripravite tudi seitan.
Veganska francoska solata
Pri tej priljubljeni jedi velikonočnega časa je veganska izpeljava več kot preprosta. Uporabite lahko vegansko majonezo, ali pa omako iz avokada z limeto. Potrebujete samo še na kocke narezan kuhan krompir in korenček, grah in kisle kumarice ter limonin sok. Vse skupaj nežno premešajte in začinite po okusu.