Vino, sonce v steklenici, SPAR SI

VSAKO VINO IMA SVOJ KARAKTER

Na edinstven okus vina vpliva pet osnovnih značilnosti, ki določajo njegov karakter: sladkost, kislost, tanini, alkohol in telo. Omenjene lastnosti nam med drugim pomagajo prepoznati različna vina in povezati podobna med seboj.

Vino, sonce v steklenici, karakter vina, sladkost vina, SPAR SI

SLADKOST

Sladkost vina ponazarja, koliko nepovretega sladkorja je prisotnega v njem. Na podlagi tega vina delimo na štiri kategorije: suha, polsuha, polsladka in sladka.
Sladkost vina je v prvi vrsti odvisna od fermentacije; pri suhih vinih fermentacija poteka do konca, pri sladkih vinih pa se zaustavi prej, s čimer se v vinu ohrani več sladkorja. Obenem na zaznavanje sladkosti vina vpliva tudi vsebnost alkohola, kislin in taninov. Ker kisline in grenki tanini zmanjšujejo občutek sladkosti, lahko bolj kisla vina zaznavamo manj sladka kot tista z manj kislosti, četudi imajo isto sladkorno stopnjo.

Lestvica stopenj sladkosti mirnih vin:

 • Suha: 0–9 g/L
 • Polsuha: 9–18 g/L
 • Polsladka: 18–45 g/L
 • Sladka: 45+ g/L

Lestvica stopenj sladkosti penečih vin:

 • Popolnoma suho (brut nature): 0–3 g/L
 • Izredno suho (extra brut): 0–6 g/L
 • Zelo suho (brut): 0–15 g/L
 • Suho (extra dry): 12–20 g/L
 • Polsuho (sec): 17–35 g/L
 • Polsladko (demi sec): 33–50 g/L
 • Sladko (doux): 50+ g/L.

KISLOST

Kislost vina je pomembna lastnost, ki zastopa oster ali kisel okus vina ter določa zaznavanje svežine v njem. Večina vin ima pH vrednost med 3 in 4, pri čemer nižja vrednost pomeni bolj kisel okus – slednjega v ustih zaznamo po tem, da sproži izločanje sline. Za primerjavo: beli kis ima običajno pH 2,5, voda pa nevtralen pH 7.

Na kislost vina med drugim vpliva tudi podnebje, v katerem raste vinska trta. Grozdje namreč z dozorevanjem postaja vse manj kislo, zato v hladnejšem podnebju, kjer težje dozori, nastajajo bolj kisla vina.

Zanimivost: V vinu ste zagotovo že kdaj opazili majhne trdne drobce, ki se vrtijo pri dnu ali se držijo spodnje strani plute. To so povsem neškodljivi kristali vinske kisline.  

Vino, sonce v steklenici, karakter vina, tanini, SPAR SI

TANINI

Tanini pomembno vplivajo na strukturo in teksturo vina, v ustih pa pustijo suh, trpek, celo težek občutek. V vino prihajajo iz lupine grozdnih jagod, pecljev in pešk, lahko pa tudi iz hrastovih sodov, če je vino v njih zoreno. Med procesom zorenja in razvoja vina tanini opravljajo pomembno nalogo naravnega konzervansa, zato so vina z visoko vsebnostjo taninov primernejša za staranje.

Bele sorte imajo manj taninov, med rdečimi pa so z njimi bogata predvsem vina, kot so cabernet sauvignon, syrah, tempranillo, bordeaux, pa tudi naša modra frankinja.  

Zanimivost: Marsikdo se pritožuje, da mu rdeča vina povzročajo glavobol. Za slednje so večinoma odgovorni tanini, ki so v rdečih vinih prisotni v večjih količinah.

ALKOHOL

Alkohol igra pomembno vlogo pri zaznavanju arom vina, ki z njegovo pomočjo potujejo do našega nosu, hkrati pa vinu doda viskoznost in telo. Vina z višjo vsebnostjo alkohola imajo bolj izrazit in masten okus.

Alkohol v vinu nastane med procesom fermentacije, ko se s pomočjo kvasovk sladkor pretvarja v etanol. Vsebnost alkohola izražamo kot volumenski odstotek alkohola (vol. %), ta podatek pa mora biti vedno naveden na etiketi vina. Alkoholne stopnje vina se gibljejo od 5,5 vol. % pa vse do 20 vol. % alkohola, povprečje pa je nekje med 11 in 13 vol. %. Ker alkohol zaznamo kot žgoč občutek v ozadju grla, vino z več alkohola nekateri poimenujejo kar »vroče vino«.

Vino, sonce v steklenici, karakter vina, telo vina, SPAR SI

TELO

Telo opisuje zaznavo ali težo vina v ustih, nanj pa vplivajo vse štiri predstavljene značilnosti: sladkost, kislost, tanini in alkohol. Telo vina sega od lahkega prek srednje polnega do krepkega. V splošnem so lažja vina manj sladka, imajo manj taninov in nižjo alkoholno stopnjo ter so bolj kisla, nasprotno pa velja za vina s krepkim telesom.

Več vem, bolje jem

Več vem, bolje jem – zmagovalna pot do uravnotežene prehrane … in SUPER NAGRAD! Sodeluj v tedenskih kvizih in osvoji kolo Merida, kolesarski dres Bahrain Victorious ali druge tedenske nagrade.

Sodeluj >>