ZNATE PRAVILNO RAVNATI Z VINOM?
Rokovanje z žlahtno kapljico se začne že pri hrambi vina, nadaljuje pa s primerno postrežbo, ki je odvisna od vrste vina. Če ne želite narediti ene od klasičnih napak ter sebi in drugim pokvariti uživanja v vinu, ki ste ga skrbno izbrali, sledite naslednjim nasvetom!
Temperatura postreženega vina
Za popolno zaznavanje arom vina boste poskrbeli s pravilno postrežno temperaturo. Rdeče vino postrežemo ohlajeno rahlo pod sobno temperaturo (12–19 stopinj Celzija), medtem ko bo belo vino navdušilo ob hladnejših temperaturah (8–12 stopinj Celzija). Še hladnejša naj bodo peneča vina (5–8 stopinj Celzija), pri tem penine z višjo stopnjo sladkorja zahtevajo nižjo temperaturo, zrele in bogate penine pa nekaj stopinj več.
Vinski kozarci
Ker ne okušamo samo z jezikom, temveč tudi z očmi, je za najboljšo izkušnjo pomembna izbira pravega vinskega kozarca. Vinoljubci lahko s štirimi vrstami kozarcev pokrijemo vse vrste vina:
Kdaj in zakaj uporabiti karafo?
S točenjem v karafo pustimo vinu dihati; če ga po odprtju natočimo neposredno v kozarec, ga namreč ne prezračimo ustrezno. Slednje je še posebej pomembno pri mlajših rdečih vinih, saj zrak omehča njihove okuse in odpre arome. Vino v karafo prelijemo približno pol ure pred postrežbo.
Katera vina so primerna za karafo in prezračevanje?
DA
- Rdeča vina z veliko sedimenta so v skoraj vseh primerih boljša po zračenju.
- Tudi oranžna in svetla bela vina se lepše razvijejo, ko so prezračena.
- Nekaterim vinom srednjega in polnega telesa lahko prezračevanje koristi, vendar ne zaradi sedimenta, temveč zaradi intenzivnejšega okusa.
NE
- Peneča vina, rose in lahka bela vina niso primerna za prezračevanje.
- Zelo starih rdečih vin zaradi delikatnega okusa in arom ne smemo prezračevati.
VIRI
https://www.thespruceeats.com/how-to-store-wine-3511140
https://www.masterclass.com/articles/how-to-properly-store-wine-at-home
https://www.coolervino.com/wp-content/uploads/2016/11/wine-serving-temperature-guide-chart-infographic-1200x981.jpg
https://www.kj.com/sites/default/files/blogs/2011/01/KJ16_55989_ServingTemp_Infographic_LoRes.jpg
https://www.masterclass.com/articles/how-to-store-red-wine-after-opening
https://www.winemag.com/2015/05/15/5-tips-for-storing-opened-wine/
https://i.pinimg.com/originals/87/74/de/8774defcab9b84c912ca487a5a234977.jpg
https://steklarna-rogaska.si/pravilna-izbira-vinskega-kozarca/
https://advancedmixology.com/blogs/art-of-mixology/wine-glass-dimensions-sizes
https://grapeadventures.com/7-must-know-tips-for-serving-wine/
https://vinovino.si/2019/12/15/kako-dolgo-lahko-hranim-odprto-steklenico-vina/
https://odprtakuhinja.delo.si/kozarec/toliko-casa-lahko-v-hladilniku-pocaka-odprto-vino/