Vino, sonce v steklenici, SPAR SI

ZNATE PRAVILNO RAVNATI Z VINOM?

Rokovanje z žlahtno kapljico se začne že pri hrambi vina, nadaljuje pa s primerno postrežbo, ki je odvisna od vrste vina. Če ne želite narediti ene od klasičnih napak ter sebi in drugim pokvariti uživanja v vinu, ki ste ga skrbno izbrali, sledite naslednjim nasvetom!    

Vino, sonce v steklenici, shranjevanje vina, SPAR SI

Shranjevanje vina

Poznavanje ugodnih pogojev za shranjevanje vina nam pride še kako prav, ko za buteljko odštejemo nekaj evrov več.

Čeprav prevladuje mnenje, da vina z leti postajajo boljša, so le redka primerna za staranje. 90 odstotkov vin je namreč namenjenih za uporabo v enem do dveh letih po stekleničenju.

Vodila za ohranjanje vrhunskega okusa:

 • Vino naj bo hranjeno na temperaturi do 12 stopinj Celzija.
 • Upoštevajte, da je za hranjenje vina idealna vlažnost med 65 in 75 odstotki.
 • Z izogibanjem svetlobi boste ohranili okus in preprečili zgodnje staranje vina.
 • Steklenico hranite stran od virov vibracij, kot sta pomivalni ali pralni stroj. Vibracije namreč vplivajo na ​​usedline v steklenici in zmotijo ​​občutljiv proces staranja vina.
 • Vinske steklenice s plutovinastim zamaškom shranjujte vodoravno. Vodoravna lega namreč ohranja zamašek vlažen, s tem pa se prepreči prepuščanje kisika in prezgodnje staranje.
 • Ne pozabite, da je običajen hladilnik najmanj ugoden prostor za shranjevanje, saj vgrajena luč oddaja toploto, vibracije hladilnika pa preprečujejo sedimentacijo, kar vodi v izgubo kakovosti vina.

Temperatura postreženega vina

Vino, sonce v steklenici, temperatura vina, SPAR SI

Za popolno zaznavanje arom vina boste poskrbeli s pravilno postrežno temperaturo. Rdeče vino postrežemo ohlajeno rahlo pod sobno temperaturo (12–19 stopinj Celzija), medtem ko bo belo vino navdušilo ob hladnejših temperaturah (8–12 stopinj Celzija). Še hladnejša naj bodo peneča vina (5–8 stopinj Celzija), pri tem penine z višjo stopnjo sladkorja zahtevajo nižjo temperaturo, zrele in bogate penine pa nekaj stopinj več.

Vino, sonce v steklenici, kozarec vina, SPAR SI

Ne pozabite!
Vino na optimalno temperaturo za postrežbo ohladimo šele tik pred uživanjem, saj stalen hlad negativno vpliva na aromo.

Vinski kozarci

Ker ne okušamo samo z jezikom, temveč tudi z očmi, je za najboljšo izkušnjo pomembna izbira pravega vinskega kozarca. Vinoljubci lahko s štirimi vrstami kozarcev pokrijemo vse vrste vina:

Vino, sonce v steklenici, vinski kozarci, SPAR SI
Vino, sonce v steklenici, SPAR SI

Zanimivost: Strokovnjaki kozarce z vinom napolnijo le do ene tretjine, saj je tako v kozarcu dovolj prostora za razvoj vinskih arom.

Vino, sonce v steklenici, kdaj in zakaj uporabiti karafo, SPAR SI

Kdaj in zakaj uporabiti karafo?

S točenjem v karafo pustimo vinu dihati; če ga po odprtju natočimo neposredno v kozarec, ga namreč ne prezračimo ustrezno. Slednje je še posebej pomembno pri mlajših rdečih vinih, saj zrak omehča njihove okuse in odpre arome. Vino v karafo prelijemo približno pol ure pred postrežbo.

Katera vina so primerna za karafo in prezračevanje?

DA

 • Rdeča vina z veliko sedimenta so v skoraj vseh primerih boljša po zračenju.
 • Tudi oranžna in svetla bela vina se lepše razvijejo, ko so prezračena.
 • Nekaterim vinom srednjega in polnega telesa lahko prezračevanje koristi, vendar ne zaradi sedimenta, temveč zaradi intenzivnejšega okusa.

NE

 • Peneča vina, rose in lahka bela vina niso primerna za prezračevanje.
 • Zelo starih rdečih vin zaradi delikatnega okusa in arom ne smemo prezračevati.
Vino, sonce v steklenici, shranjevanje odprte steklenice vina, SPAR SI

Shranjevanje odprte steklenice vina

Če boste vino ustrezno shranili v hladilniku, vam bo po odprtju držalo tudi do pet dni. Da ohranite njegovo kakovost, upoštevajte nekaj nasvetov:

 • Vino po odprtju čim prej znova  zatesnite, najbolje s plutovinastim zamaškom (lahko uporabite originalnega, če se ni zdrobil) ali pa kovinskim navojnim zamaškom.
 • Uporabite lahko tudi posebne vakumske zamaške s črpalko, ki iz steklenice izčrpa zrak.
 • Ker zrak zmanjšuje okus in aromo vina, lahko s pomočjo lijaka vino prelijete v manjšo steklenico z navojem za zapiranje. Tudi če na vrhu steklenice ostane nekaj zraka, je izpostavljena količina vina še vedno manjša kot v večji steklenici.
 • Za shranjevanje vedno izberite hladilnik, saj se vino na hladnem spreminja počasneje kot na sobni temperaturi.
Svoboda izbire

Sodelujte v nagradnem kvizu in se pobližje seznanite s širino ponudbe v naših trgovinah. Podarjamo SPAR darilne kartice v vrednosti 40 €.

Nagradni kviz