Od domače krme do predelave mesa
Na srednje veliki družinski kmetiji v občini Markovci so se v zadnjih letih soočali z mnogimi preizkušnjami in nenehnimi spremembami na trgu. Milan in Brigita Cimerman, ki sta takrat imela še odraščajoča otroka, sta tako dejavno iskala nove priložnosti. Po ukinitvi pridelave sladkorne pese, so se naprej usmerili k zelenjavi in bučam. Danes pri njih še vedno stiskajo aromatično bučno olje, glavni dejavnosti, pa sta postali prašičjereja in lastna predelava mesa s klavnico.
Vsak korak pridelave in predelave je znan
Načelo, ki mu sledijo na kmetiji Cimerman, je dobro poznavanje vseh faz pridelave in predelave. Zato se trudijo, da večji del krme za prašičjerejo pridelajo na svojih poljih. Reja živali poteka v sodobnih hlevih, v katerih skrbijo za čim boljše počutje živali. Pomembna pridobitev kmetije je lastna klavnica, kar pomeni manj stresa za živali, pa tudi okolju in kupcem prijaznejše kratke transportne poti. Na domačiji pa poskrbijo tudi za vso predelavo svežega mesa.
Vsi člani družine vpeti v delo
Brigita in Milan sta tudi svoja sinova navdušila za delo na kmetiji in v mesno predelovalni dejavnosti, zato sta se Tomaž in Rok izobraževala na teh področjih. Novo znanje se je tako premešalo s tradicijo in na domačiji Cimerman zdaj nastajajo kakovostni mesni izdelki, ki nosijo tako pečat lokalnega avtohtonega okolja kot tudi sodobnega pristopa k razvoju izdelkov. Brez laktoze in brez glutena ter z naravnimi procesi, kot je dimljenje, ustvarjajo odlične mesne dobrote.
Iz kmetije neposredno na police
Sveže svinjsko meso s kmetije Cimerman dostavljajo neposredno, kar bistveno vpliva na kakovost, ki jo prepoznate tudi kupci, in je pomembna prednost lokalnih rejcev in predelovalcev v enem. Na policah naših trgovin pa lahko najdete tudi njihove mesne specialitete, kot so sušene domače klobase, pečena začinjena slanina, meso iz tünke, hrenovke, sezonsko praznično šunko ali pa sveže mesne izdelke za žar.