
PREHRANSKE TABELE BREZ SKRIVNOSTI: KAKO PREPOZNATI HRANILNO VREDNOST?
V poplavi prehranskih izdelkov je branje deklaracij ključno, če želimo pri nakupu izdelkov sprejemati informirane odločitve. Deklaracija ni le zakonska zahteva, temveč dragocen vir informacij o sestavinah, alergenih, poreklu, hranilni vrednosti in roku uporabe – vse to vpliva na naše prehranske odločitve.
Pri tem je posebej pomembna prehranska tabela, ki razkriva količino energijske vrednosti, maščob, sladkorjev, beljakovin in soli, kar nam omogoča primerjavo izdelkov in posledično boljšo izbiro.
Po zakonodaji je na deklaraciji obvezna navedba naslednjih podatkov:

Seznam sestavin in alergeni
Sestavine so navedene po padajočem vrstnem redu glede na količino v izdelku. To pomeni, da je prva sestavina tista, ki jo je v izdelku največ, zadnja pa tista, ki je najmanj zastopana. Alergeni morajo biti v seznamu sestavin posebej označeni, da jih potrošniki lažje prepoznajo.
Pregled sestavin pred nakupom živila nam omogoča, da poleg morebitnih alergenov prepoznamo tudi dodane sladkorje, maščobne vire, aditive in konzervanse. Tako lahko izberemo kakovostnejše in hranilno bolj bogate izdelke z manj predelanimi sestavinami.
NAJPOGOSTEJŠI ALERGENI
Poreklo izdelka
Poreklo živil je vedno bolj pomembno za potrošnike, saj vpliva na kakovost in sledljivost hrane.
Označevanje porekla primarno ne sodi med obvezne informacije, ki morajo biti vključene v označbo živila. Vendar pa postane navedba porekla obvezna, če bi izpustitev te informacije zavajala potrošnika glede dejanskega porekla živila – na primer, če bi podatki ali celotna označba na živilu nakazovali, da živilo izvira iz drugačne države. Navajanje porekla je obvezno tudi pri BIO izdelkih (razvidno iz zastavice) in pri svežem mesu – na govejem mesu je na primer navedeno poreklo rojstva, reje, zakola in razkosanja živali.
Če je bilo živilo pridelano ali predelano v več državah, se kot država porekla označi tista, kjer je potekala zadnja bistvena predelava živila. Potrošniku je tako ponavadi na voljo podatek glede porekla končnega izdelka, ne pa tudi glede kraja izvora surovine.
Primer: Kakšnega porekla je žito?
Žito je zraslo v Nemčiji, zrna so zmleli v moko v Italiji, moko pa pripeljali v Slovenijo ter jo tu prepakirali v manjše prodajne enote. Označeno poreklo končnega izdelka (kilogram pakirane moke) je Italija, saj je bila tam izvedena zadnja bistvena predelava žita v moko (mletje), v Sloveniji pa se je odvijala le distribucija. Distributer, ki živilo prepakira in označi, pa lahko prostovoljno navede, da je država pridelave žita Nemčija (izvor surovine).

Oznaka "kmetijstvo EU/izven EU" pomeni, da je bil del surovin kmetijskega izvora pridelan v Evropski uniji, del pa v tretji državi.
Pri izdelkih, ki imajo tudi svojo predelano obliko, pa obstaja razlika pri označevanju za nepredelano oz. svežo obliko ter predelana živila. Takšna živila so na primer meso, jajca, sadje, zelenjava, žita, med in oljčno olje).
Primer: sveže in predelano meso.
Medtem, ko je pri svežem mesu navedba porekla obvezna, je pri predelanih mesnih izdelkih poreklo prostovoljna navedba. Po drugi strani je pri mesnih, ribjih in mlečnih izdelkih obvezna navedba, da je obrat pod veterinarskim nadzorom in posledično na izdelku najdemo "ovalni žig" obrata. Primer: "SI 111 EU" SI pove, da je obrat registriran v SLO, pri čemer je številka 111 številka obrata.

Oznaka reje pri jajcih

Za potrošnike, ki dajo prednost dobrobiti živali, so boljša izbira jajca z oznakami 0 ali 1, saj to pomeni, da imajo kokoši več svobode gibanja in boljše pogoje življenja. Prav zato so jajca baterijske reje pri večjih trgovcih večinoma že umaknili s polic.

Hranilna in energijska vrednost
Na deklaraciji vedno najdemo tabelo s hranilno vrednostjo živila na 100 g ali 100 ml izdelka. Ta vsebuje podatke o:
- energijski vrednosti v kilodžulih (kJ) in kilokalorijah (kcal);
- vsebnosti maščob, nasičenih maščob, ogljikovih hidratov, sladkorjev, beljakovin in soli;
- v nekaterih primerih tudi o prehranskih vlakninah, vitaminih in mineralih (ter njihov priporočeni dnevni vnos), poliolih ter enkrat in večkrat neneasičenih maščobah (navajanje teh podatkov ni zakonsko obvezno).
Analiza hranilne vrednosti živila nam skupaj s pregledom sestavin omogoča informirano izbiro živil glede na naše prehranske potrebe in cilje. S tem lahko:
- nadzorujemo energijski vnos in prilagodimo prehrano svojim energijskim potrebam;
- primerjamo podobne izdelke ter izberemo različico z manj dodanega sladkorja, nasičenih maščob ali soli;
- skrbimo za uravnoteženo prehrano, saj nam tabela pomaga zagotoviti ustrezen vnos beljakovin, vlaknin, vitaminov in mineralov.

Analiza hranil običajnega zajtrka (kosmiči z jogurtom)
Ko izbiramo zajtrk, se pogosto znajdemo pred polnimi policami izdelkov, ki obljubljajo zdrav začetek dneva. Ni napačne izbire – kosmiči in jogurt sta odlična izbira, če poznamo njuno prehransko vrednost in ju znamo prilagoditi svojim potrebam.
Pri kosmičih lahko na primer izberemo polnozrnate, ki vsebujejo več vlaknin in manj dodanega sladkorja, če želimo daljši občutek sitosti in bolj stabilno raven energije. Po drugi strani pa so nekateri musliji ali kosmiči s sadjem, čokolado ali drugimi dodatki, lahko okusna izbira, kadar potrebujemo hitrejši vir energije. Skratka, pomembno je, da se zavedamo njihove sestave in jih vključimo v prehrano premišljeno.

Tudi pri jogurtih imamo različne možnosti. Medtem ko je tekoči jogurt osvežujoč in priročen, bo grški jogurt zaradi večje vsebnosti beljakovin in gostejše teksture bolj nasiten. Nobena izbira ni napačna, vse je odvisno od tega, kaj potrebujemo – več beljakovin za dolgotrajnejšo sitost ali lažjo teksturo za hitrejšo prebavo.

Razumevanje prehranskih tabel nam pomaga pri odločitvah, ki so usklajene z našimi prehranskimi cilji. Namesto da bi katerikoli izdelek demonizirali, ga raje postavimo v pravi kontekst in izberemo tisto, kar nam v danem trenutku najbolj ustreza.
Prehranski semafor
Čeprav prehranski semafor v Sloveniji ni del označbe živil, je lahko priročno orodje za ocenjevanje prehranske vrednosti predpripravljenih živil, kot so recimo pice, žita za zajtrk, slaščice, sendviči, pijače, mlečno-žitne ploščice, mlečni in mesni izdelki ter slani in sladki prigrizki.
Semaforski sistem označevanja potrošnikom olajša razumevanje prehranske vrednosti izdelkov, saj temelji na enotni referenčni količini (100 gramov ali 100 mililitrov). Barvna oznaka jasno nakazuje, kako pogosto je priporočljivo uživanje določenega živila. Če so vsebnosti sladkorja, maščobe in soli označene z zeleno, pomeni, da je izdelek primeren za vsakodnevno uživanje. Rumena barva opozarja, da ga je bolje uživati zmerno, medtem ko rdeča barva signalizira, da naj bi bilo uživanje omejeno na občasne priložnosti.
Z embalaže prepišite hranilne vrednosti izdelka in preverite, kako se posamezne vrednosti obarvajo. Ne pozabite, da je za prehranski semafor potrebno preveriti podatke za 100 g izdelka!

(prirejeno po: NIJZ)
Za uživanje prehranskih vlaknin veljajo ravno obratna priporočila kot za sladkor, sol, maščobo in nasičene maščobne kisline: uživali naj bi jih več in ne manj.
Ti podatki so posebej pomembni za tiste, ki sledijo določeni prehrani, imajo posebne prehranske potrebe ali preprosto želijo slediti uravnoteženi prehrani.
Datum uporabnosti


Kako pravilno interpretirati deklaracije?
Ko beremo deklaracije, je pomembno, da znamo informacije primerjati in razumeti njihov pomen:
- Preverite seznam sestavin in se izogibajte izdelkom s preveč umetnih dodatkov.
- Preverite vsebnost sladkorja in soli, saj lahko pretirana količina negativno vpliva na zdravje.
- Pri mlečnih izdelkih, mesu in jajcih bodite pozorni na označbe glede porekla in načina pridelave oziroma reje.
- Upoštevajte datum uporabnosti in načine shranjevanja, da preprečite kvarjenje hrane.
Odrasel človek bi po priporočilih NIJZ moral na dan zaužiti:
- Beljakovine: Minimalno 0,8 g na kilogram telesne mase, kar pomeni približno 57 g za moške in 48 g za ženske. Vendar to ni univerzalno zadostna količina za vse – potrebe po beljakovinah se povečajo pri športno aktivnih osebah, nosečnicah, doječih materah, starejših ter pri okrevanju po bolezni ali poškodbi. Priporočeni dnevni vnos se lahko pri teh skupinah poveča na 1,2–2,0 g na kilogram telesne mase, odvisno od stopnje aktivnosti in individualnih potreb.
- Maščobe: 30 % dnevnih energijskih potreb (pri osebi z dnevnim energijskim vnosom 2000 kcal to ustreza približno 66 gramov skupnih maščob)
- Ogljikovi hidrati: 50 % dnevnih energijskih potreb (pri osebi z dnevnim energijskim vnosom 2000 kcal to ustreza približno 250 gramov ogljikovih hidratov)
- Prehranske vlaknine: najmanj 30 gramov
- Sol: največ 5 gramov


AVTORICA ČLANKA: Mojca Cepuš
Certificirana nutricistka in ustanoviteljica podjetja Befit, ki deluje na področju prehranskega svetovanja in zdravega življenjskega sloga.
Vodi ekipo šestih strokovnjakov, ki posameznikom svetujejo na področju prehranskih navad, motenj hranjenja in hujšanja.
VIRI
1. NIJZ. 2020. Referenčne vrednosti za energijski vnos ter vnos hranil. Ljubljana, Nacionalni inštitut za javno zdravje RS, https://nijz.si/zivljenjski-slog/prehrana/prehranske-smernice/referencne-vrednosti-za-energijski-vnos-ter-vnos-hranil/ (12. mar. 2025)
2. Pravilnik o zagotavljanju sledljivosti porekla za nepredpakirano sveže, ohlajeno in zamrznjeno goveje, prašičje, ovčje, kozje in perutninsko meso. 2022. Uradni list RS, št. 54/22, 106/23 in 55/24
3. Sektor za hrano. 2024. Sheme kakovosti in zaščiteni kmetijski pridelki in živila. Ljubljana, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Direktorat za hrano in ribištvo, https://www.gov.si/teme/sheme-kakovosti-in-zasciteni-kmetijski-pridelki-in-zivila/ (28. feb. 2025)
4. Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. 2023. Označevanje živil ter zdravstvene in prehranske trditve. Ljubljana, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, https://www.gov.si/teme/oznacevanje-zivil-ter-zdravstvene-in-prehranske-trditve/ (15. feb. 2025)
5. Uredba (EU) 2018/848 Evropskega parlamenta in sveta z dne 30. maja 2018 o ekološki pridelavi in označevanju ekoloških proizvodov in razveljavitvi Uredbe Sveta (ES) št. 834/2007. 2018. Uradni list Evropske unije, L150: 1–92
6. Uredba (EU) št. 1169/2011 Evropskega parlamenta in sveta z dne 25. oktobra 2011 o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom, spremembah uredb (ES) št. 1924/2006 in (ES) št. 1925/2006 Evropskega parlamenta in Sveta ter razveljavitvi Direktive Komisije 87/250/EGS, Direktive Sveta 90/496/EGS, Direktive Komisije 1999/10/ES, Direktive 2000/13/ES Evropskega parlamenta in Sveta, direktiv Komisije 2002/67/ES in 2008/5/ES in Uredbe Komisije (ES) št. 608/2004. 2011. Uradni list Evropske unije, L304: 18–63
7. Uredba komisije (ES) št. 589/2008 z dne 23. junija 2008 o podrobnih pravilih za izvajanje Uredbe Sveta (ES) št. 1234/2007 glede tržnih standardov za jajca. 2008. Uradni list Evropske unije, L163: 6–23