Ajdova juha s cmočki (Martinova topla predjed) - Sladki Chef

Ajdova juha s cmočki (Martinova topla predjed)

Sladki Chef
srednje zahtevno
Čas aktivne priprave
40
min
Čas priprave in kuhanja

Sestavine

  • Maslo 2 žlici
  • Šalotka 2 kosa
  • Krompir 1
  • Ajdova moka 1 žlica
  • Česen 2 stroka
  • Sol 1
  • Poper 1 ščepec
  • Ajdova kaša 2
  • Jušna osnova 0.5 l
  • Kisla smetana 4 žličke
  • Jajca 1 kos
  • Polbela moka 4 žlice

Priprava

01

Ajdovo kašo skuhamo v slanem kropu. Kuhano odcedimo in damo na stran. V loncu segrejemo maslo in na njem popečemo drobno narezano šalotko. Krompir operemo, olupimo in ga narežemo na majhne kose ter dodamo k popečeni šalotki.

02

Vse skupaj posipamo z ajdovo moko, premešamo, zalijemo z jušno osnovo in kuhamo 10 minut. Napol pripravljeno ajdovo juho s paličnim mešalnikom zmešamo do gladkega, po potrebi prilijemo malo vode, solimo in popramo ter postavimo nazaj na štedilnik.

03

V manjši posodici zmešamo jajce in moko v homogeno zmes. Jajčno zmes po malo zajemamo z žličko in dodajamo v ajdovo juho. Cmočke kuhamo nekaj minut. Pripravljeno ajdovo juho postrežemo z 1 žlico kisle smetane, ajdovo kašo in sveže narezanim peteršiljem.