Sestavine
- Maslo 2 žlici
- Šalotka 2 kosa
- Krompir 1
- Ajdova moka 1 žlica
- Česen 2 stroka
- Sol 1
- Poper 1 ščepec
- Ajdova kaša 2
- Jušna osnova 0.5 l
- Kisla smetana 4 žličke
- Jajca 1 kos
- Polbela moka 4 žlice
Priprava
01
Ajdovo kašo skuhamo v slanem kropu. Kuhano odcedimo in damo na stran. V loncu segrejemo maslo in na njem popečemo drobno narezano šalotko. Krompir operemo, olupimo in ga narežemo na majhne kose ter dodamo k popečeni šalotki.
02
Vse skupaj posipamo z ajdovo moko, premešamo, zalijemo z jušno osnovo in kuhamo 10 minut. Napol pripravljeno ajdovo juho s paličnim mešalnikom zmešamo do gladkega, po potrebi prilijemo malo vode, solimo in popramo ter postavimo nazaj na štedilnik.
03
V manjši posodici zmešamo jajce in moko v homogeno zmes. Jajčno zmes po malo zajemamo z žličko in dodajamo v ajdovo juho. Cmočke kuhamo nekaj minut. Pripravljeno ajdovo juho postrežemo z 1 žlico kisle smetane, ajdovo kašo in sveže narezanim peteršiljem.