Brkinska jota

Kuhnapato
Kuhnapato
Čas aktivne priprave
15
min
Čas priprave
40
min
Čas kuhanja

Sestavine

  • Kislo zelje 350 g
  • Kisla repa 200 g
  • Krompir 4 kosi
  • Rjavi fižol kuhan 6 žlic
  • Česen 3 stroka
  • Moka 2 žlici
  • Mast 1 žlica
  • Domača klobasa 1 par
  • Sol
  • Poper
  • Lovorjev list

Priprava

01

Zelje in repo vsako posebej umijemo pod tekočo vodo.

02

Damo ju v lonec in zalijemo s svežo hladno vodo, posolimo, dodamo lovorjev list.

03

Kuhamo približno 25 minut. 10 minut pred koncem dodamo klobaso v celem.

04

Krompir medtem olupimo in narežemo na koščke. Skuhamo ga posebej, v slanem kropu.

05

Kuhanega odcedimo in vodo prihranimo ter rahlo pretlačimo in ga dodamo zelju.

06

Hkrati dodamo tudi kuhan fižol in skupaj počasi kuhamo še 15 minut, da se okusi povežejo.

07

V ponvi na masti popražimo nasekljan česen in dodamo moko.

08

Ko porumeni, prežganje zlijemo v joto in premešamo.

09

Jed pokuhamo še 5 minut, oz. pustimo stati na vroči plošči. Klobaso narežemo na kolobarje in jo vrnemo v joto.

10

Enolončnica je boljša, če malce postoji ali celo naslednji dan.